ד"ר רוני חשמונאי MD. מומחה ברפואה אסתטית. קודם כל רפואה. קרית ים 04-8747551 רמת השרון 03-5405245

 
text
סימני מתיחה בהריון
 עמוד הבית  text  text  text פורום
סימני מתיחה (סטריה) – שיטות טיפול, סקירת מחקרים

טיפולStriae Distensae (stretch marks) – Treatments

מאת ד"ר רוני חשמונאי

טיפול בסימני מתיחה מהווה מאז ומעולם אתגר רפואי. נרדלי היה החוקר הראשון אשר אפיין את הנגעים בצורה נכונה וקרא להם striae atrophicae. המקור של סימני מתיחה עדין אינו ברור וכך גם הגורמים המשפיעים על התפתחותם. עם השנים התפתחו תיאוריות שונות בניסיון להבין את התופעה. התאוריות כללו:

·         התפתחות של טוקסין הגורם לפגיעה ברקמה וכתוצאה מכך להיווצרות הסימנים

·         תגובה לגדילה טבעית של הגוף בנערים ונערות מתבגרים עקב התפתחות מהירה.

·         מתיחה של העור בהריון או השמנת יתר.

·         הורמונים סטרואידלים ברמה גבוהה בדם (למשל במחלת קושינג)

·         נמצאו עדויות שונות לאטיולוגיה גנטית (למשל בסינדרום מרפן)

·         סימני מתיחה יכולים להופיע כתוצאה ממחלות וטיפול תרופתי (למשל מחלות כבד כרוניות, אנורקסיה, שחפת, HIV ועוד).

הופעה קלינית

סימני מתיחה חדשים מופיעים כפסים שטוחים על העור, בצבע ורוד אדום,  לעיתים בלווי של גרד קל והרמה קלה של העור. עם הזמן הסימנים מתארכים והופכים את צבעם לסגול. בהמשך יהפכו הסימנים ללבנים ומעט שקועים ומציגים אטרופיה של העור.

מבחינה היסטולוגית (מבנה הרקמה) מדובר ברקמת עם מאפיינים של צלקת. בשלב הראשוני ניתן לראות סימני דלקת מקומית אך לאחר זמן האפידרמיס (שכבה העליונה של העור) נראה דק ומשוטח. בשלבים הראשונים ניתן לראות באזור הסימנים אינפילטרציה של לימפוציטים וסיבי קולגן מתוחים במקביל לעור. בשלבים מאוחרים ההשטחה של העור מתאפיינת באיבוד של קולגן ואלסטין. לאחרונה הודגם שסימני מתיחה קשורים לאיבוד של פיברילין, עובדה המסבירה את השיפור בסימני מתיחה עם טיפול באיבוד הפיברילין בעזרת רטינואידים.

סימני מתיחה שכיחים פי 2.5 בנשים מאשר בגברים ומופיעים ב 90% מהנשים בהריון (בעיקר בבטן, בירכיים ובחזה). האזורים הנפוצים ביותר להופעתם בגיל צעיר הם החלק החיצוני של הירכיים, ואזור גב תחתון בבנים וירכיים, ישבן, חזה וידיים בבנות.

טיפול

במשך השנים הוצעו שיטות טיפול רבות אך עד היום אין הסכמה לגבי הדרך הטובה ביותר לטפל בסימני מתיחה. חוקרים מסוימים אף טוענים כי "הזמן" הוא הטיפול היחידי לסימני מתיחה שנעלמים עם הזמן אך אנו יודעים שעובדה זו איננה נכונה. רוב המומחים מסכימים שיש לטפל בסימני מתיחה מוקדם ככל האפשר ולפני שרקמת הצלקת נוצרה במלואה. הטיפול היעיל הראשון שהתגלה הוא משחת הטרניטואין (המכילה רטין A ) ככל הנראה במנגנון של שפעול פיברובלסטים. לאחר מכן נבדקו משחות רבות אחרות עם תוצאות שונות ולא חד משמעותיות.

דיאטה ופעילות גופנית – אין מספיק מידע לגבי השפעתה של הדיאטה והפעילות הגופנית על היווצרות סימני מתיחה. במחקר שנערך על כ 80 שנים אשר השתייכו ל3 קבוצות דיאטה, עם או בלי פעילות גופני נמצא שב 79% מהן התפתחו סימני מתיחה ללא קשר להשתייכות לקבוצת הדיאטה או לפעילות גופנית. החלק המרכזי של הבטן היה האזור הפגיע ביותר. לא נמצא קשר בין התפתחות סימני מתיחה לבין מספר הריונות ולידות, גיל האישה בלידה הראשונה, משקל לפני ומשקל לאחר הריון, או משקל בגיל 20. 45% מהנשים הצהירו שאין להן כל רגשות שליליים לגבי סימני המתיחה ולא נראה היה שיש לסימני המתיחה השפעות פסיכולוגיות על הנשים שהשתתפו במחקר. לכן, אנו זקוקים למחקרים נוספים על מנת לבדוק את הקשר בין תזונה, פעילות גופנית וסימני מתיחה.

טיפולים טופיקליים (טיפולים על פני שטח העור)

א.      טרטינואין  (רטין A ) – השימוש טרטינואין טופיקלי הניב תוצאות שונות ומחקרים מסוימים הראו את חוסר היעילות של דריוואטים של ויטמין A בטיפול בסימני מתיחה, אך מחקרים מוקדמים אלו נערכו בנשים עם סימני מתיחה ותיקים אשר הפכו כבר לצלקות בצבע לבן. לאחרונה טיפול טרטינואין הראה שיפור במראה הקליני של סימני המתיחה שטופלו בזמן שהיו פעילים (צבע אדום) ושיפור קטן מאוד בחולים עם סטריה לבנה. במחקר חולקו המטופלים לשתי קבוצות: פלסבו ו טרטינואין 0.1% וטופלו למשך 6 חודשים. המטופלים הוערכו קלינית מדי חודש ונלקחו מהם גם ביופסיות. בקבוצת המטופלים הצטמקו סימני המתיחה באורכם וברוחבם
ב 14% וב 8 % בהתאמה בעוד שבקבוצת הפלסבו הם גדלו ב 10% וב 24% בהתאמה. חוקר בשם רנגל ביצע מחקר נוסף בו השתתפו 20 נשים. המחקר היה פתוח וכל השנים קיבלו טיפול של טרטינואין למשך 3 חודשים. היעילות נבדקה על גבי סימן מתיחה אחד שנבחר לפני המחקר בסולם של 6 דרגות (ממינוס 1 להחמרה ועד 4 להעלמות מוחלטת). במחקר זה כל סימני המתיחה שנבדקו הצטמצמו ב 20% בממוצע.

ב.      קרם לחות -  ישנן אנקדוטות רבות לגבי הטיפול בקרם לחות אך אף אחד מהן לא הוכחה מחקרית. מעבר להבנה שלחות העור חשובה על מנת לשמר את שלמותו כחוצץ בין הגוף לסביבה לא נמצאו עדויות מחקריות המוכיחות יעילות של קרם לחות לסוגיו במניעת סימני מתיחה. האיכות הירודה של המחקרים שפורסמו כמו גם אי היכולת להבין אילו חומרים מוצעים כחומרים פעילים משאירים את השאלה בדבר השימוש בקרם לחות פתוחה. דרושים מחקרים נוספים על מנת לענות על שאלה חשובה זו.

ג.       טרופולסטין – מכיל חומר המופק מצמח ה Centella asiatica נבדק במחקר למניעת סימני מתיחה ב 80 נשים. חציין טופלו בחומר הפעיל וחציין בפלסבו. המחקר הראה שטרופולסטין היה יעיל במניעת סימני מתיחה בהריון. רק 34% מהנשים המטופלות פיתחו סימני מתיחה בעוד 56% מהנשים שטופלו בפלסבו פיתחו סימני מתיחה.

ד.      חומצה היאלורונית מחקרים נוספים עם תכשירים המכילים חומצה היאלורונית, קולגן, ויטמין A וויטמין E (וחומרים נוספים) הראו תוצאות טובות במניעת סימני מתיחה בהריון אך מדובר בד"כ במחקרים קטנים אשר לא בכולם נכללה זרוע של פלסבו.

ה.      שמנים ומשחות טבעיות -  שמנים צמחיים שונים  וקרמים המורכבים מחומרים טבעיים נמכרים כטיפול מונע או טיפול בסימני מתיחה. טיפולים אלו מבוססים ככל הנראה על שמירת הלחות בעור המטופל. עד היום אין עדויות מחקריות שטיפולים אלו אכן יעילים.

טיפולי פילינג (קילוף)

א.       חומצה גליקולית נבדקה במספר מחקרים בשילוב עם טרטינואין וויטמין C ולכן לא ניתן להסיק האם לטיפול זה יש השפעה מעבר לחומרים השונים שטופלו בשילוב עימו. אנו יודעים שלחומצה גליקולית יש תכונה של שפעול פיברובלסטים לייצור קולגן ולכן ייתכן ויכולה לסייע בטיפול בסימני מתיחה אך מחקרים נוספים דרושים על מנת להוכיח סברה זו

ב.       חומצה טרי כלורו אצתית (TCA) -  ישנם תיאורים ספורים בספרות לגבי השימוש בפילינג עם TCA כטיפול בסימני מתיחה עם עדויות לתוצאות טובות בטיפולים חוזרים.

רולר מחטים

רולר מחטים (מזו רולר / דרמה רולר) הוא מכשיר יחסית חדש המכיל כ 200 מחטים באורכים שונים על גלגל שמסתובב על העור. ישנן עדויות קליניות ששימוש ברולר המחטים הרפואי (מחטים באורך 1.5-2 מ"מ)  משפר את המראה של סימני מתיחה אך אין עדין עדויות מחקריות מסודרות לכך. בנוסף נראה במחקרים בודדים כי רולר מחטים לשימוש ביתי (מחטים באורך 0.2-0.5 מ"מ) מסייעים בהחדרת חומרים שונים (חומצה היאלורונית למשל) לעור ובכל עשויים לשפר את האפקטיביות של חומרים אלו. גם כאן דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשר או לשלול סברה זו.

טיפולים בלייזר ובאנרגיית אור

בין כל הטיפולים המוצעים לטיפול בסימני מתיחה תפסו לאחרונה טכנולוגיות לייזר שונות מקום חשוב.
ה
585-nm flash-lamp-pumped pulsed-dye laser (PDL) , היא טכנולוגיית הלייזר הנמצאת בשימוש הנרחב ביותר לטיפול בסימני מתיחה.

הטבלה הבאה מסכמת את טכנולוגיות הלייזר השונות שנמצאות בשימוש לטיפול בסימני מתיחה.

Effectiveness in Striae Distensae

Type of Laser

Demonstrated to be effective only for the immature element of striae (striae rubrae), targeting the vascular element. Not effective in darker skin and associated

with pregnancy-induced hypertension. When combined with radio frequency, it showed a more promising response even on striae alba

Pulsed dye laser

A 577-nm laser that showed a mild to moderate effect in one study on skin types

II and III; no histological analysis was carried out. Needs much evaluation

Copper bromide laser

Not useful in skin of color (IV–VI) and associated with many complications

1,450nm diode laser

Targets immature striae and satisfactory results in the few studies so far

1,064 neodymium-doped yttrium aluminum garnet

laser

A 308-nm xenon-chloride laser with a good safety profile, although only repigments temporarily and does not have an effect of atrophy

Excimer laser

A good alternative that was shown to be an effective tool in striae alba

Intense pulsed light (IPL)

Fewer studies conducted, although all reported efficacy in mature and immature striae and demonstrated an increase in the number of collagen and elastin fibers and a good safety profile

Fractional photothermolysis

 

שיטת טיפול נוספות שנמצאות בשימו לטיפול בסימני מתיחה כוללות:

Fractional Photothermolysis

UVB/UVA1 Combined Therapy

Microdermabrasion

Radiofrequency Devices

לסיכום

הערכה כוללת של סימני מתיחה צריכה לכלול את הערכת השלב בו נמצאים סימני המתיחה (אדומים או לבנים) ואת סוג העור. הציפיות צריכות להיות ריאליסטיות והטיפול צריך להיבחר בזהירות על מנת שלא לגרופ להחמרה בסימני המתיחה ולסיבוכים. ישנן אפשרויות טיפוליות שונות ואף אחת מהן לא הראתה יתרון על פני האחרות. מחקר רב נוסף צריך להיעשות על מנת להבין טוב יותר את הסיבות ושיטות הטיפול בבעיה זו המטרידה מיליוני נשים וגברים ברחבי העולם.

*ד"ר רוני חשמונאי מנהל מרפאה פרטית לרפואה אסתטית וטיפול בהזעת יתר ברמת השרון ובקריית ים. יהודה הלוי 3 רמת השרון 03-5405245 משה שרת 9 קריית ים 04-8747551

שלחו מייל לד"ר חשמונאי


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים