נאורה אלתרמן - מדריכת הכנה ללידה ודולה 054-7774848

 
תהליך הלידה
המלצות לגבי שימוש באפידורל
טיפים לבן זוג
תיק ללידה ולאחריה
אפידורל - סקירת קוקריין
המומלצים שלי
תמיכה רציפה בלידה - סקירת קוקריין
פקיעת מים - סקירת קוקריין
מגע עור לעור - סקירת קוקריין
בדיקות אולטרהסאונד שגרתיות - סקירת קוקריין
סיפורי לידה
English Childbirth Class
לקוחות שממליצים עלי
.
.
.
אמהות טרייה
.
 עמוד הבית  קצת עלי  פרויקט לידה טבעית  הכנה ותמיכה בלידה פורום
אולטרהסאונד שגרתי בשלבים מתקדמים בהריון (לאחר שבוע 24)

פתח דבר:

בדיקות אולטרהסאונד (US) במהלך ההריון הינו הליך נפוץ ופופולרי מאוד בארץ. לעריכת US כהליך שבשגרה בשלבים המתקדים בהריון יכולות להיות מטרות שונות – זיהוי עוברים קטנים או גדולים יחסית, ריבוי או מיעוט מי שפיר, זיהוי בעיות בשילייה כגון שיליית פתח, איתור בעיות מבניות בעובר וזיהוי מצגים בעיתיים כגון עכוז. חשוב לציין כי לעיתים קרובות קיימות למצבים אלה אינדיקציות קליניות נוספות, אשר בעקבותיהן ניתן לערוך US באופן סלקטיבי; כמו כן, לא בכל המקרים בהם מתגלה ממצא בעייתי קיימת תוכנית פעולה מיילדותית שהוכחה כאפקטיבית.

 

בנוסף למטרות רפואיות אלה, עושה רושם כי בדיקות US רבות נערכות פשוט על מנת לאפשר לרופא/ה 'לראות מה שלום העובר'. גם אנו, הנשים, התרגלנו לקבל הצצות תכופות אלה אל החיים המתפתחים בתוך הרחם. ואפשר להבין את הרופאים ואת הנשים - לא קל לעמוד בפיתוי להשתמש בטכנולוגיה אשר הינה זולה, פשוטה ונגישה וללא סיכון משמעותי מוכח ולראות במו עינינו את העובר המתפתח.

 

על פניו, נשמע כי ביצוע בדיקות US כשגרה ודאי משפר בצורה משמעותית את תוצאות ההריון. אך סקירת קוקריין זו, המוצגת להלן, מראה כי העובדות בשטח מוכיחות אחרת, ומעלה שאלות חשובות.

 

 

אולטרהסאונד שגרתי בשלבים מתקדמים בהריון (לאחר שבוע 24) – תמצית סקירת קוקריין

 

ארגון קוקריין:

ארגון קוקריין הינו גוף בינלאומי עצמאי ללא מטרות רווח, אשר פועל להביא לעולם מידע נגיש, אובייקטיבי, מעודכן ומדויק על נושאים רפואיים שונים. הארגון, שנוסד בשנת 1993, מקדם רפואה נסמכת-עובדות על ידי הפצת סקירות שיטתיות על התערבויות רפואיות, אשר נכתבות על ידי אנשי מקצוע מתנדבים. סקירות קוקריין זוכות לייחוס גבוה בעולם הרפואה ומדורגות במקום 14 מתוך 100 עיתוני הרפואה החשובים בעולם.

 

רקע:

אולטרהסאונד (US) למטרות דיאגנוסטיות מיושם באופן סלקטיבי בשלבי ההריון המתקדם כאשר ישנן אינדיקציות קליניות לכך. לעומת זאת, עריכת US באופן שגרתי אצל כלל הנשים בהריון הינו שנוי במחלוקת. המחשבה מאחורי ביצוע סריקת US באופן שגרתי הינו זיהוי מצבים אשר שמים את העובר או האם בסיכון, ואשר לא היו בהכרח מזוהים בדרכים אחרות – מצבים כגון בעיות בשילייה, בכמות מי השפיר ובגדילת העובר. זיהוי בעיות אלה יכול להוביל לטיפול שונה ולתוצאות מיילדותיות טובות יותר, אך לחלופין, סריקה של כלל הנשים עלולה להוביל לעלייה בהתערבויות ללא יתרון לאמהות או לתינוקות.

 

מטרות:

להעריך את השפעות ביצוע US באופן שגרתי בשלבים מתקדמים בהריון (מעל 24 שבועות) על הטיפול המיילדותי ועל תוצאות ההריון בנשים מהאוכלוסיה הכללית או בנשים עם הריונות בסיכון נמוך.

 

המחקרים הכלולים בסקירה:

הסקירה מקיפה 8 מחקרים הכוללים 27,024 נשים. הנחקרות חולקו באופן רנדומלי לקבוצה שעברה סריקת US שגרתית או לקבוצת ביקורת. בקבוצות הביקורת של המחקרים השונים לא נעשה כלל US, או שנעשה US באופן סלקטיבי או שנערך US אך ממצאיו נותרו חסויים.

 

תוצאות עיקריות:

לא זוהה הבדל ברמת ההתערבויות או בתחלואת יילודים בין הקבוצה שעברה US שגרתי לבין קבוצת הביקורת.

לא נמצא שוני באחוז הנשים שעברו סריקות US נוספות, אשפוזים, לידה מוקדמת, השראת לידה או לידה מכשירנית. אחוז הניתוחים הקיסריים היה גבוה במעט בקבוצת ה-US, אך הבדל זה לא הגיע לרמת מובהקות סטטיסטית. גם תוצאות הקשורות ביילוד כגון משקל לידה, ציון אפגר, צורך בהחייאה או אשפוז בטיפול נמרץ לא הושפעו. US שגרתי לא שיפר את אחוז ההישרדות של תינוקות ולא היה בעל השפעה על הרמה ההתפתחותית של הילדים כפי שנבדקה בגיל 8-9. מחקר בודד מצא כי מתן ציון לדרגת בשלות השילייה בסריקת US בטרימסטר 3 היה באסוסיאציה עם ירידה בתמותה הפרינטלית (סביב הלידה). קיים מידע מועט בלבד על השפעות אפשריות ארוכות טווח של US, כגון השפעתו על ההתפתחות הנוירולוגית של הילדים, ולא קיים כל מידע לגבי ההשפעה הפסיכולוגית של סריקות שגרתיות על האשה.

 

מסקנות הכותבים:

בהסתמך על ההוכחות הקיימות, מסקנת הכותבים היא שעריכת אולטרהסאונד כשגרה בשלבי הריון מאוחרים (לאחר שבוע 24) באוכלוסיית נשים כללית או בסיכון נמוך אינו מספק כל ערך לאם או לתינוק. יתכן והוא נמצא באסוסיאציה עם עלייה קטנה בסיכון לניתוח קיסרי. יש חסך במידע לגבי ההשפעה הפסיכולוגית על האם ומידע מועט בלבד על השפעות קצרות וארוכות טווח של US על היילוד בתחילת החיים ובילדות. דירוג של בשלות השילייה בטרימסטר 3 יכול להיות בעל ערך, אך יש לבדוק אם התוצאות המדווחות יאוששו במחקרים נוספים.

 

לתמצית המקורית של הסקירה

Bricker L, Neilson JP, Dowswell T. Routine ultrasound in late pregnancy (after 24 weeks’ gestation). Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD001451. DOI: 10.1002/14651858.CD001451.pub3


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים