נאורה אלתרמן - מדריכת הכנה ללידה ודולה 054-7774848

 
תהליך הלידה
המלצות לגבי שימוש באפידורל
טיפים לבן זוג
תיק ללידה ולאחריה
אפידורל - סקירת קוקריין
המומלצים שלי
תמיכה רציפה בלידה - סקירת קוקריין
פקיעת מים - סקירת קוקריין
מגע עור לעור - סקירת קוקריין
בדיקות אולטרהסאונד שגרתיות - סקירת קוקריין
סיפורי לידה
English Childbirth Class
לקוחות שממליצים עלי
.
.
.
אמהות טרייה
.
 עמוד הבית  קצת עלי  פרויקט לידה טבעית  הכנה ותמיכה בלידה פורום
השוואת אפידורל למשככי כאבים אחרים או היעדר שיכוך כאב בלידה - תמצית סקירת קוקריין

ארגון קוקריין

ארגון קוקריין הינו גוף בינלאומי עצמאי ללא מטרות רווח, אשר פועל להביא לעולם מידע נגיש, אובייקטיבי, מעודכן ומדויק על נושאים רפואיים שונים. הארגון, שנוסד בשנת 1993, מפיץ סקירות שיטתיות על התערבויות רפואיות, אשר נכתבות על ידי אנשי מקצוע מתנדבים בתחום הבריאות.

 

השוואת אפידורל למשככי כאבים אחרים או היעדר שיכוך כאב בלידה – תמצית הסקירה

רקע:

הרדמה אפידורלית מבוססת על טכניקת חסימת שדרים בחוט השדרה על ידי הזרקת חומר הרדמה מקומית בסמוך לעצבים שמוליכים כאב. הרדמה זו נמצאת בשימוש נרחב להקלה על כאב בזמן לידה. יחד עם זאת, קיימות שאלות לגבי השפעות נלוות בלתי רצויות של האפידורל על היולדת ועל התינוק.

 

מטרות הסקירה:

לאמוד את השפעות הסוגים השונים של הרדמה אפידורלית על היולדת ועל התינוק בהשוואה לשימוש במשככי כאבים תרופתיים אחרים ולהיעדר שיכוך כאב תרופתי בלידה.

 

תוצאות עיקריות:

21 מחקרים המקיפים 6664 נשים נכללו בסקירה, כאשר 20 מתוכם השוו הרדמה אפידורלית לתרופות ממשפחת האופייאטים (לרוב פטידין), ומחקר אחד של 129 נשים השווה אפידורל להיעדר שיכוך כאב תרופתי. חשוב להדגיש, אם כן, שהסקירה משקפת בעיקר השוואה של הרדמה אפידרולית למשככי כאבים אופייטים כגון פטידין, הקרויים בלשון העם 'טשטוש'.

תפיסת הנשים את רמת שיכוך הכאב נכללה רק מתוצאות מחקר אחד, שמצא הקלה טובה יותר בכאב בשימוש באפידורל לעומת משכך כאבים אחר. מצד שני, השימוש באפידורל נמצא מוביל לסיכון גבוה ב-38% ללידה מכשירנית. לא נמצאו הוכחות של הבדל מובהק סטטיסטית בסיכון לניתוח קיסרי, כאב גב מתמשך, ציון אפגר נמוך 5 דקות לאחר הלידה, ושביעות רצון היולדת עם שיכוך הכאב. אף מחקר לא דיווח על תופעות לוואי פוטנציאליות נדירות, אך רציניות, של הרדמה אפידורלית.

 

תוצאות נוספות:

·        אורך השלב הראשון בלידה לא נמצא שונה

·        אורך השלב השני בלידה נמצא ארוך ב-15 דקות בהרדמה אפידורלית

·        זירוז לידה באמצעות פיטוצין נמצא בשימוש מוגבר של כ-18%

·        הסיכון לניתוח קיסרי, באופן ספציפי כתוצאה ממצוקה עוברית לא נמצא מובהק סטטיסטית, אך היה קרוב מאוד לכך (סיכון גבוה ב-42%)

·        הסיכון לניתוח קיסרי כתוצאה מדיסטוציה (התקדמות לא רגילה בלידה) לא נמצא שונה

·        הסיכון לפוזיציית עובר לא טובה, כגון עורף אחורי, לא נמצא מובהק סטטיסטית, אך היה קרוב מאוד לכך (סיכון גבוה ב-40%)

·        הנשים ביקשו פחות אמצעי שיכוך כאב נוסף כאשר נעשה שימוש באפידורל

·        הסיכון ללחץ דם נמוך נמצא גבוה באופן משמעותי בשימוש באפידורל

·        נמצא סיכון מוגבר לאצירת שתן

·        נמצא סיכון גבוה יותר לחום מעל 38ºC אצל היולדת

·        בשימוש במשככי כאבים אופייאטים היה סיכון מוגבר לצורך לטפל בדיכוי נשימתי ביילוד.

·        לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בשביעות רצון היולדת מהלידה, תחושת חוסר שליטה בלידה, דכאון לאחר לידה, בחילה והקאה, נמנום, פקיעת מי שפיר יזומה, כאבי ראש, היארעות מים מיקוניאליים ואשפוז היילוד בטיפול נמרץ.

 

מסקנות הכותבים:

נראה כי הרדמה אפידורלית הינה אפקטיבית בהפחתת כאב בזמן לידה. יחד עם זאת, נשים שמשתמשות בצורת הרדמה זו מצויות בסיכון מוגבר ללידה מכשירנית. לאפידורל לא הייתה השפעה מובהקת סטטיסטית על הסיכון לניתוח קיסרי, אך לא ניתן לשלול שהוא מגביר במעט את סיכון זה. בנוסף, לא נראה כי האפידורל בעל השפעה מיידית על מצב היילוד, על פי הנמדד בציון האפגר.

הכותבים מציינים את חשיבותם של מחקרים נוספים להערכת תופעות הלוואי הנדירות, אך בעלות סיכון פוטנציאלי משמעותי של הרדמה אפידורלית על יולדות. כמו כן נדרש מחקר נוסף על השפעות פוטנציאליות ארוכות טווח של האפידורל על היילוד.

 

לתמצית המקורית של הסקירה 

 

Anim-Somuah M, Smyth R, Howell C. Epidural versus non-epidural or no analgesia in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 4. Art. No.: CD000331. DOI: 10.1002/14651858.CD000331.pub2.

 

ביקורת על סקירת קוקריין:

בקרב אנשי רפואה, חוקרים ואנשי מקצוע בתחום הלידה ישנם חילוקי דיעות בשאלה האם הרדמה אפידורלית מעלה את הסיכון לניתוח קיסרי. הכותבים של סקירת קוקריין לא מצאו במחקרים הרלוונטים הוכחה סטטסיטית לכך שהאפידורל מעלה סיכון זה.

לאחר פרסומה, עמדה סקירת קוקריין תחת ביקורת בנושא זה. הועלתה הטענה שלא נעשתה הפרדה בין מחקרים בהם משכך הכאבים ניתן עוד בשלב הלטנטי של הלידה, לבין מחקרים בהם משכך הכאבים ניתן רק בשלב האקטיבי של הלידה, מ-4 ס"מ פתיחה.

המבקרים ערכו חישוב סטטיסטי מחודש של חומר הגלם ששימש לסקירה, תוך לקיחה בחשבון רק של המחקרים בהם משכך הכאבים ניתן לפני 4 ס"מ פתיחה - נמצא כי האפידורל יותר מהכפיל את הסיכוי לניתוח קיסרי כאשר ניתן בשלב הלטנטי. במחקרים בהם משכך הכאבים ניתן בשלב האקטיבי, לא נמצאה השפעה על אחוז הניתוח הקיסרי בהשוואה למשככי כאבים אופייטים.

כל מספר שנים נוהג ארגון קוקריין לפרסם לסקירותיו עדכונים הכוללים מחקרים חדשים והטמעת תגובותיהם של קוראים. ניתן לקוות שהגירסה הבאה של סקירה זו תתייחס להשלכות האפידורל על הלידה, ביחס לשלב בלידה בו הוא נלקח - לטנטי או אקטיבי.

 

Klein MC. Epidural Analgesia: Does It or Doesn’t It?. Birth 2006;33(1):74-76

 

 

לסקירות קוקריין נוספות בעברית:

תמיכה רציפה בלידה

פקיעת מי שפיר

מגע עור לעור

 

 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים