www.leida.co.il   
 

על מסטיטיס – דלקת בשד, על גודש ועל מלאות בשד

 מאת: ענבל לוטם

בואו נסתכל על הציצי כעל מכונה משוכללת לייצור, הולכה ואיחסון של חלב.

הייצור של החלב במכונה הזו הוא לא בכמויות מדהימות, אך בד"כ הן מספיקות לתינוק אחד או שניים, ולפעמים ליותר. השיכלול: ניתן לשנות את הכמויות הללו כרצוננו, במאמץ סביר ובזמן סביר. החיסרון: צריך פרטנר לעניין. התינוק הוא זה שקובע את הכמויות הדרושות לו, בעזרת יניקה נכונה. יניקה לא יעילה לא תצליח לגרום לציצי לייצר לאורך זמן את הכמויות הנכונות.

נמשיך לאיחסון. החלב שאנחנו קונים בסופרמרקט - כמה זמן הוא יכול להיות מאוחסן בחום של 36.7 מעלות צלזיוס? הרי באיזשהו שלב הוא יתקלקל. בדיוק כך - גם בציצי. אם אין תחלופה של חלב במאגרים, חלב עומד הוא יופי של מצע למיקרובים שונים ומשונים, למרות כל אמצעי הגוף להגן עליו. גודש בשד מעיד על חוסר יכולת לרוקן את השד ביעילות, מה שעלול להוביל לצרות רבות - סתימות בצינוריות החלב, דלקות, זיהומים. ולא מדובר כאן על גודש בבוקר אחרי שנת לילה טובה של האם והתינוק. מדובר כאן על ימים רצופים של ריקון לא מספיק ולא יעיל של השד, באזורים קבועים או משתנים.

הלאה, לצנרת. נניח שאת החלב מהסופרמרקט אנחנו מעבירים לכד נאה ואסתטי, לרווחת בני הבית. כמה זמן ייקח עד שכל בני הבית יחטפו הרעלת מזון, אם אנחנו לא מנקים את הכד הזה אחרי כל פעם שהוא מתרוקן? ונעזוב את חלב - איך נראה כד הבריטה שלנו אם אנחנו לא משקיעים בו קירצוף נאה אחת לכמה זמן? נכון שיש ירוקת בתחתית? הבעיה היא שאי אפשר להיכנס עם אקונומיקה לתוך הצנרת של הציצי ולנקות. הדרך היחידה לנקות את צינוריות החלב היא לייצר עוד ועוד חלב שיזרום בהן וישטוף החוצה את כל המיקרובים שמנסים להתלבש עליהם.

אז אפשר לעשות את זה רק בדרך אחת: בשאיבה יעילה של החלב החוצה מהשד. לכל אחת מאיתנו יש משאבה משוכללת בבית: התינוק שלנו. אין משאבה יותר משוכללת ממנו. אלא שכמו כל דבר מתוחכם, גם כאן צריך ללמוד איך להפעיל את זה נכון כדי לקבל את התוצאות הרצויות. מי מאיתנו התקבלה לעבודה וכבר ביומה הראשון ידעה לעשות הכל לבד והגיעה בכוחות עצמה לתוצאות הרצויות, וללא מאמץ? (קשה לי להאמין שרבות הרימו ידיים...). אז אני הולכת לפי הסיסמה:
If all else fails - read the manual.
כלומר, הנקה זה דבר שצריך ללמוד. התינוק צריך לקבל את העזרה וההדרכה המתאימות כדי לדעת איך לפתוח את הפה נכון ואיך להיצמד נכון (והרי כל מכונה משוכללת זקוקה לפיין-טיונינג), וכל מפעיל של מכונה כזו זקוק לפחות ליום הדרכה, לא? אז למה לא נותנים לנו את זה?? איפה המניואל???

אנא, מיניקות יקרות, העזרו במי שיודע להפעיל מכונות-שאיבה אלו – ביועצות ההנקה המוסמכות, או לפחות בתומכות ההנקה ובמדריכות ההנקה שהוסמכו בלה לצ`ה, במרכז הישראלי לחינוך ללידה או בקורס של בתיה דיוויס, והתעקשו עד שתקבלו מענה לכל דאגותיכן, התלבטויותיכן וכאביכן. הנקה לא צריכה לכאוב, לא צריכה לגרום לכן להיות חולות, לא צריכה לייאש אתכן. עם תמיכה והדרכה נכונות, רוב הנשים יכולות להיניק בהצלחה כמה שירצו.
אפשר לדעתי באופן זמני "להפריד ולמשול", כלומר לשאוב במשאבה אחרת כדי לרוקן את השד ביעילות (אם התינוק עדיין לא למד איך לעשות זאת היטב), וללמד את התינוק בלי להלחיץ אותו. אז אפשר להפגיש בינו לבין שד שאינו במצוקה ושאינו זקוק לעזרה מיידית ומיומנת, עד שיסתדרו יותר טוב יחד.

אסיים בציטוט קטעים נבחרים מתוך מאמרה של ד"ר מירה ליבוביץ, MD, IBCLC, על מסטיטיס (מתוך "מידע הנקה", גליון אפריל 2001):

"מסטיטיס הוא מצב דלקתי של השד, שעלול, אך לא חייב, להיות מלווה בזיהום.
אבצס הוא סיבוך קשה של מסטיטיס.
[..]
כבר בשנת 1958 פורסם מתוך תצפיות קליניות, שמסטיטיס נגרמת מחלב שנוצר ולא הוצא מן השד, והוצאה יעילה של החלב יכולה לרוב למנוע התפתחות מסטיטיס. הועלתה הסברה שאם נוצר זיהום חיידקי, הוא אינו הגורם הראשוני, אלא נובע מכך שהחלב שנשאר בשד מהווה קרקע מזון נוחה להתרבות חיידקים. [..] במחקר משנת 1984 [..] מצאו שסטאזיס של חלב השתפר בעזרת יניקה בלבד, מסטיטיס לא זיהומית דרשה טיפול נוסף של הוצאת חלב בסחיטה לאחר הארוחות, ומסטיטיס זיהומית טופלה ביעילות רק בשילוב של הוצאת חלב עם טיפול אנטיביוטי. ללא הוצאת חלב יעילה נטתה מסטיטיס לא זיהומית להפוך לזיהומית, ומסטיטיס זיהומית נטתה להפוך לאבצס. לא נמצאה התאמה בין ספירות התאים והחיידקים למצב הקליני, ולא ניתן היה לאבחן על סמך המצב הקליני אם היה קיים זיהום או לא.
סטאזיס של חלב נוצר כאשר חלב לא מוצא מן השד ביעילות. מצב זה עלול להתרחש כאשר קיים גודש של השדיים בסמוך ללידה, או בכל זמן אחר כאשר התינוק אינו מוציא את החלב שנוצר מחלק מהשד או מכולו. גורמים לכך תפיסה לא טובה של השד בפי התינוק, יניקה לא יעילה של התינוק, הגבלת תדירות ההנקות או אורכן, או חסימה של צינוריות חלב. מצבים נוספים המהווים גורמי סיכון לסטאזיס הם ייצור חלב רב מדי או הנקה של תאומים או יותר.
[..]
מסטיטיס מופיעה לעתים קרובות בליווי כאבים או סדקים בפטמות. הגורם השכיח ביותר לכאבים ולחבלה בפטמות הוא תפיסה לא טובה של השד בפי התינוק. ניתן להניח, שהגורם לכך ששני המצבים (מסטיטיס וכאבים בפטמות) מופיעים ביחד הוא אותו גורם מכאני. נוסף על כך, כאבים בפטמות עלולים לגרום להימנעות מהנקה בצד הכואב, ובכך לעורר סטאזיס של חלב וגודש.
[..]
בימים השלישי עד השישי לאחר הלידה השדיים עשויים להיות מאד מלאים. זהו מצב פיזיולוגי, והוא חולף במהרה כאשר התינוק יונק ביעילות. לעיתים מצב זה מתפתח לגודש, וזהו מצב שונה ממלאות רגילה.
שד מלא הוא חם, כבד וקשה. אין ברק, בצקת או אודם. החלב בדרך כלל זורם היטב, ולעיתים מטפטף באופן עצמוני. התינוק מסוגל בקלות לינוק ולהוציא חלב.
שד גדוש הוא מוגדל, נפוח וכואב. הוא יכול להיות מבריק ובצקתי, עם אזורים מפושטים של אודם. הפיטמה עלולה להיות מתוחה עד כדי השטחתה. החלב לרוב אינו זורם בקלות, והתינוק עלול להתקשות לתפוס את השד בפיו ולינוק. לעתים יש חום, שחולף בד"כ תוך 24 שעות.
[..]
מסטיטיס זיהומי מתרחש כאשר הסטאזיס נמשך, והחיידקים גוברים על ההגנות שמספקים הגורמים החיסוניים בחלב והתגובה הדלקתית. חלב אם טרי אינו קרקע מזון טובה לחיידקים, וכדי שיתרחש זיהום נדרשים תנאים שמונעים מהשד להשמיד את החיידקים. הכיוון התקין של זרימת החלב לאורך הצינוריות, כאשר אין כל הפרעה, צפוי לשטוף כל גורם מזהם אל מחוץ לשד.
[..]
יש ליידע נשים מיניקות כיצד לזהות ולטפל בסימני סטאזיס. כאשר אישה חשה בגוש רגיש בשד, או שמופיע אודם וחום מקומי, לעיתים מלווה בחום סיסטמי לא גבוה, עליה לפעול כדי למנוע החמרת המצב והתפתחות מסטיטיס. עליה להשתדל לנוח, להיניק לעיתים קרובות מן השד הבעייתי, להניח קומפרס חמים על האיזור הרגיש, ולעסות בעדינות את האיזור הגבשושי בעת ההנקה או בעת סחיטת החלב כדי לשפר את זרימת החלב ממנו. אם אין שיפור במצב תוך 24-12 שעות עליה לפנות לעזרה רפואית.
[..]
המשך ההנקה בעת מסטיטיס או אבצס חשוב הן להבראת האם והן לבריאות התינוק. הפסקת ההנקה לא רק שאינה תורמת להבראת האם, אלא עלולה אף להחמיר את מצבה.
[..]
רק כאשר האם היא נשאית HIV שהחליטה להיניק, עליה להמנע מלהיניק מן הצד הנגוע עד להבראתו."

מאמרים נוספים באתר הקשורים להנקה


הנקה מוצלחת!


צהבת הנקה וצהבת היילוד


מיתוסים בהנקה


שאיבת חלב-אם


מדריך קצר לאם המניקה שחוזרת לעבוד וגם שואבת


יועצות הנקה מוסמכות, תומכות הנקה, מרכזים טרטולוגיים


חטיפים בהנקה – מתכונים מאוזנים בעשר דקות


אוכל, שתיה, תינוק, אשה


ויטמינים ותוספי מזון בהריון ובהנקה


קריטריונים לבחירת חזיות הנקה


ההנקה כאמצעי מניעה טבעי

קישורים להמון תמונות הנקה מדהימות