www.leida.co.il   
 

בוקר מתוק מדי - חידושים בטיפול התזונתי במקרים של סוכרת הריונית

 מאת: טובה קראוזה - דיאטנית קלינית*

שכיחות הסוכרת ההריונית היא 2%-5%. מכלל הנשים ההרות.
לסוכרת ההריונית קיימים סיבוכים רבים, בין היתר, עובר גדול מדי וקשיים בלידה, ריבוי מי שפיר, האטה בהבשלת מערכות העובר (למשל, הריאות) ועוד.
לטיפול התזונתי תפקיד מכריע באיזון הסוכרת ההריונית ובמזעור סיבוכיה.
הסוכרת ההריונית מתגלה בין השבוע ה- 24 לשבוע ה- 28 להריון בעקבות בדיקת סקר לסוכרת Glucose Challenge Test = GCT.
בבדיקה זו, האישה שותה 50 גרם גלוקוז לאחר ארוחה קלה. האישה מתבקשת לא להיות במאמץ גופני במשך שעה, ולאחר שעה משתיית הגלוקוז נמדדת רמת הסוכר בדמה.
ערך נמוך מ- 140 מיליגרם גלוקוז לדציליטר דם הינו ערך תקין.
ערך שבין 140 ל- 200 מזהה את האישה בקבוצת סיכון, והאישה נדרשת לעשות העמסת סוכר של 100 גר` גלוקוז בצום.
אם מתקבל בבדיקת ה-GCT ערך שמעל 200 מיליגרם לדציליטר, אין צורך בהעמסת הסוכר, כיוון שהאישה מזוהה בוודאות כסובלת מסוכרת הריונית.
לפני העמסת הסוכר OGTT=Oral Glucose Tolerance Test על האישה לאכול דיאטה שאינה דלה בפחמימות, וכוללת כ- 150 גרם פחמימות ביום. מטרת ההכנה היא להביא את הלבלב לרמת גרוי מקסימלי לקראת הבדיקה.
בבדיקת העמסת הסוכר, נמדדת רמת הסוכר בדם בצום, שעה לאחר שתיית 100 גרם גלוקוז, וכן שעתיים ושלוש שעות לאחריה.
האגודה הישראלית לסוכרת אימצה את הערכים החדשים, אשר התפרסמו בשנת 1998 והם (ביחידות מיליגרם לדציליטר):
בצום – 95 ומטה
אחרי שעה – 180
אחרי שעתיים – 155
אחרי שלוש שעות – 140
בחלק מהמרכזים הרפואיים מקובלת אבחנה של סוכרת על פי ערך אחד גבוה מהנורמה, ובחלק מהמקומות – על פי שני ערכים מעל הרשום לעיל.
בעתיד תכנס בדיקה של העמסת 75 גרם גלוקוז.
אישה אשר מאובחנת כסובלת מסוכרת הריונית חייבת לגשת לדיאטנית להרכבת תפריט. מטרת הדיאטה – שמירה על רמות גלוקוז תקינות בדם, ועל עלייה תקינה במשקל.
רמות הגלוקוז שנחשבות תקינות (באותן יחידות) הן: גלוקוז בצום נמוך מ- 95, שעה לאחר ארוחה – נמוך מ- 140, שעתיים לאחר ארוחה – נמוך מ- 120.
כמות הקלוריות המומלצת ליום ומידת העליה במשקל המומלצת נקבעים על ידי הדיאטנית לפי דרגת המשקל בו היתה האישה לפני כניסתה להריון (תת משקל, משקל תקין, עודף משקל או השמנה).
הרכב הדיאטה צריך לכלול 35%-40% פחמימות בלבד (לעומת 50-60 אחוזים פחמימות אצל אדם בריא), 20-25% חלבונים ו- 35-40% שומנים.
התפריט מחולק לשש עד שבע ארוחות ביום, כאשר כמות הפחמימות בשעות הבוקר קטנה יחסית, כיוון שבשעות הבוקר מופרשים הורמונים אשר גורמים לעליית רמות הסוכר בדם. למשל בדיאטה בת 2000 קלוריות, מדובר ב- 200 גרם פחמימות ביום, אשר מתחלקות באופן הבא:
8:00 ארוחת בוקר – 20 גרם פחמימות (למשל, פרוסת לחם עם גבינה וירקות ט.ק)
10:30 ארוחת ביניים – 10 גרם פחמימות (למשל, יוגורט עם חצי כוס ברנפלקס או פרי קטן ומספר שקדים ט.ק)
13:00 ארוחת צהרים – 60 גרם פחמימות (מנה בשרית, מרק ירקות, כוס וחצי אורז, פסטה או קטניות, סלט ירקות, פרי קטןט.ק)
15:00 ארוחת ביניים 20 גרם פחמימות ( פרוסת לחם + כף אבוקדו ט.ק)
17:00 ארוחת ביניים 10 גרם פחמימות
20:00 ארוחת ערב 60 גרם פחמימות
23:00 ארוחת לילה 20 גרם פחמימות
כפי שניתן לראות ארוחת הערב עשירה בפחמימות ובנוסף מומלצת ארוחת לילה כיון שחשוב לצרוך פחמימות לקראת צום הלילה.
הדיאטה דינאמית, ויש לשנותה במהלך ההריון בהתאם לשינוי ברמות הסוכר. יש לעקוב אחר רמות הקטונים בשתן כדי לוודא שהאישה אינה סובלת מרעב.
אם האישה יורדת במשקל במהלך הדיאטה, אך כל שאר הפרמטרים תקינים, אין מקום לדאגה.
חשוב שכל אישה שאובחנה כסוכרת הריונית תהיה במעקב צמוד של צוות רב מקצועי, כדי לשמור על איזון רמות הסוכר בדם ולמזער במידה המירבית את סיכוני הסוכרת.
*טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית מומחית בתזונת נשים הרות ומיניקות. לתיאום פגישת ייעוץ אישית או הרצאות בנושאים אלו: טלפון 9505079-09, דואל:tova_krause@hotmail.com
לפורום תזונה בהריון לאחר לידה ובהנקה עם טובה קראוזה
לאתר תזונה-טובה עם טובה קראוזה דיאטנית קלינית
למאמרים נוספים של טובה קראוזה במדור התזונה