www.leida.co.il   
 

מבוא לארומתרפיה והשימוש בשמנים אתריים

 מאת: רֹתמי ( רֹתם קרט)*

ארומה = ריח. תרפיה = ריפוי. ארומתרפיה = ריפוי באמצעות ריחות טבעיים מן הצומח.

ארומתרפיה הינה התורה של שימוש בשמנים נדיפים לריפוי פיזי ורגשי.

כשאנו ממוללים עלה של צמח בין אצבעותינו אנו משחררים את מולקולות הריח של הצמח.

בכל בית משתמשים בארומתראפיה בלי אפילו לדעת! התבלינים איתם אנחנו מתבלים את המזון שלנו מכילים את תמציות הריח של הצמח. התיבולים השונים, שקיבלנו מאבות אבותינו, אינם אלא תרופות למניעה ולריפוי. הכורכום הינו אנטיביוטיקה! אגוז מוסקט עוזר בעיכול מזון כבד ומעורר תיאבון (סוד ההצלחה לארוחות שטורפים גם אם לא רעבים).

שמן אתרי (ש.א.) הוא חומר (נוזלי), שמתקבל בתהליך זיקוק\ אידוי\ עיבוי (ישנן דרכים שונות להפקת שמנים אתריים, חלקן היו ידועות עוד לפני אלפי שנים והשתכללו עם השנים). בתהליך זה מפרידים מהצמח את מולקולות הריח שלו ואת החומרים הנדיפים שבו. בצמחים שונים מפיקים את השמן האתרי מחלקים שונים של הצמח; לדוגמא-

ש.א. גזר- מהזרעים, יסמין- פרחים, ארז- כל העץ. כמו כן, בהתאם לצרכי הריפוי מפיקים שמנים שונים מחלקים שונים של הצמח, השמן שמופק מעלי עץ הקינמון שונה בתכונות הריפוי שלו מהשמן המופק מקליפת גזע עץ הקינמון.

הצמחים מייצרים בעבור עצמם את השמנים האתריים למטרות שונות; מניעת התקפה של חרקים, פיטריות, חיידקים ומחוללי מחלות למיניהם, ריפוי הצמח על ידי יצירת צלקת והפרשת חומרים (לדוגמא) אנטי בקטריאליים, משיכת חרקים להאבקה, מתן יתרון לצמח על פני צמחים אחרים על ידי עיכוב צמיחתם סביבו,ייתכן והשמנים, אף, משמשים לתקשורת בין הצמחים...

באוסטרליה נמצאה חתיכת שורש של אקליפטוס בת כ- 3000 שנה אשר הצליחו להנביטה! מעריכים כי מי שעזר בשימור השורש היו השמנים האתריים שבו.

 

איך אפשר לרפא באמצעות ריחות?

השמן האתרי מכיל חומרים פעילים, חומרים שאפשר להגדירם באופן כימי במעבדה ולמצוא את נוכחותם במחזור הדם. כלומר, מספיק שהרחתן או הנחתן על העור שמן אתרי, אם יעשו לכן בדיקת דם מיד אחרי הרחתו\ מריחתו, ימצאו את מרכיביו במחזור הדם שלכן! כל חומר פעיל, על פי תכונותיו, משפיע על הגוף (הרגש, הנפש...) ועוזר להירפא ממחלה, להקל על סימפטום, להקל על כאב, לשחרר תקיעות וכדומה. לדוגמא- ש.א. לבנדר מכיל חומר פעיל הנקרא לינלול, חומר הגורם לגוף להפריש הורמוני הרגעה, כך, הלבנדר משמש כחומר מרגיע ומאפשר שינה רצופה ורגועה, כשיש דאגות וטרדות. או ש.א. אקליפטוס גלובולוס, שכולם מכירים, מכיל אקליפטול (1.8 סינאול), אשר מרחיב את הסמפונות ובכך עוזר לשחרור ליחה.

ישנן מספר דרכים לשימוש בשמנים אתריים (בהתאם לצורך ועל פי הדרכה מקצועית) -

הדפה או הרחה ( בעזרת מבער או טפטוף דש הבגד), אשר משפיעים עלינו בשני אופנים שונים: האחד, באמצעות חוש הריח. בעזרת איבר ההרחה מועברת תגובה עצבית אל שני אזורים במוח- לקורטקס (לזיהוי ולתפיסת ריח מעודנת) ולמערכת הלימבית (קישור בין ריח להתנהגות, לרגש). ריח הינו אחד החושים החזקים והראשונים הנטמעים בזיכרוננו. הריח מעורר זיכרונות, רגשות ועשוי, לעיתים, להוביל לפתיחת ולהאצת תהליכים רגשיים ונפשיים (ראי למטה פירוט נוסף על חוש הריח וחשיבות ההרחה - דברים שכדאי לדעת). והאופן השני, כניסת מולקולות השמן למחזור הדם והשפעתן על פיזיולוגית הגוף (וגם על המוח), בעזרת החומרים הפעילים שמרכיבים אותו (ולא כריח).

הנחה על העור. ככלל את השמנים האתריים אין להניח "נקי", כלומר, ישירות על העור ( פרט לשמנים מסוימים, בצרכים שונים על פי התאמה אישית ועל פי הנחיה מקצועית). בכדי להניח שמנים אתריים על העור יש לערבבם עם שמנים צמחיים (שמני נשא, שמני בסיס), כדוגמת, שמן שקדים, שומשום, זית, נבט חיטה, מקדמיה, חמאת שיאה ועוד.

לדוגמא, שמן הלבנדר, אשר הינו אנטי דלקתי חזק, מחטא ועוזר לאיחוי מהיר, מתאים להנחה 'נקי', ישירות על העור, גם לשימוש ילדים ועוזר לריפוי פציעות של העור (שריטה, פצע, גירוי, כוויה). יחד עם זאת, חשוב לדעת כי הלבנדר (לרוב) אינו מתאים לשימוש אנשים הנוטים לפתח אלרגיות.

הנחה על הלשון ולקיחה פנימית. לקיחה פנימית בעזרת מוליך, כגון, דבש.

 

לְמָה השמנים משמשים?

השמנים מתאימים לטיפול בתינוקות, בילדים, בנשים הרות ובמבוגרים עד גיל הזקנה.

השמנים משמשים כמשפרי איכות החיים ויכולים לעזור במגוון תחומים: חיזוק המערכת החיסונית, מערכת הנשימה (הצטננות, סינוסיטיס...), חום, כאבים (ראש, שרירים, פרקים), מערכת העיכול, העור (אקנה, פיטריות...), חתכים, פצעים, חבורות, דלקות, לחצים נפשיים (פחדים, חרדות, עייפות), ווסת, גיל המעבר, הריון (כלי דם בולטים, בצקת, טחורים, שמן גוף עשיר), לידה, טיפול בתינוקות ובילדים, טיפוח העור והשיער ועוד.

 

מתי לא משתמשים בשמנים אתריים?

אנשים רבים נוטים להקל ראש ולא מבינים את עוצמתם של השמנים האתריים.

השמנים הינם חומרים פעילים ומרוכזים מאוד. ישנם שמנים אשר אסורים לשימוש לאנשים מסוימים ובמצבים רפואיים מסוימים. כגון: המקבלים טיפולים כימותרפיים, המשתמשים בסטרואידים, נשים הרות ומיניקות, תינוקות, אפילפטיים ועוד.לדוגמא- ש.א. סלביה (מרווה רפואית) המהווה חומר דמוי הורמון (פיטו-אסטרוגן), מקל על תופעות גיל המעבר ומטפל בפטרייה ווגינאלית  ולכן, גם, אסור לשימוש לנשים הרות ולמיניקות. 

אני מאמינה שהשמנים האתריים צריכים להיות נגישים לכולם ולשמש אותנו כתרופות (רפואות) טבעיות. לכן, חשוב להיות אחראיים, לקבל ידע מהימן ולעיתים ייעוץ פרטני, להקפיד על ההנחיות לשימוש, להבין את כוחות הריפוי העוצמתים של השמנים ולהשתמש בהם.

כמו כן, חשוב שעל מוצרים שאתן רוכשות יהיה הפירוט של מרכיביהם, בכדי שתוכלנה לדעת האם המוצר מתאים לכן.

השמנים האתריים הינם חומר טבעי, המוכר לגוף ושהגוף מקבל אותו בברכה. כך, השמנים מעוררים ומחזקים את המערכת החיסונית.

 

טיפים שימושיים ודברים שכדאי לדעת-

  חוש הריח הינו אחד החושים החשובים ביותר בתפקודנו היומיומי. גילו כי מתוך 30,000 הגנים האנושיים 1000! הינם גנים המייצרים רצפטורים להרחה ומאפשרים לנו להבדיל בין כ- 10,000 ריחות שונים (ארנבת יודעת להבדיל בין כמיליון ריחות שונים). הריח נושא את איכות החומר. לא סתם האף נמצא מעל לפה! כך, לפני שנכניס משהו לפה, הריח יעיד על איכותו (מקולקל? רעיל??). חוש הריח מגדיל את האפשרות שלנו להבדיל בין טעמים שונים (לא רק מתוק, חמוץ ומר שחוש הטעם יודע להבדיל ביניהם), למשל, לעשות הבדלה בין תות לפטל. תזכרו איך בעת צינון (חוש הריח מנוטרל) גם לאוכל יש טעם תפל יותר.

ישנם מחקרים המצביעים על כך שתינוקות רכים מזהים את אימם ואת הפטמה באמצעות חוש הריח. לכן, חשוב להמעיט את השימוש בבשמים בתקופה זו.

 

שמן אתרי, על אף שנקרא שמן, אינו שמן! אלא, הינו הומוגני לשמן, כלומר נמהל\מתערבב עם שמנים צמחיים, כך שאם תטפטפו שמן אתרי על בגד, הוא לא ישאיר כתם, כמו ששמן צמחי ישאיר. לאחר כעשרים דקות, פשוט, יתנדף (אתרי = נדיף) ויעלם. 'בשוק' ישנם שמנים אתריים שאינם טהורים, שמן אתרי שמשאיר כתם- אינו איכותי ( פרט לשמנים השרפיים, כגון, ונילה).

 

על מנת שהשמן יהיה בעל איכויות הריפוי המיוחסות לו, חשוב שהמגדלים יקפידו על אופן גידולו (הגובה בו הוא גדל והקרקע ממנה הוא ניזון), על העונה בשנה שבה הצמח נקטף והאופן שבו השמן מופק. המדד הטוב ביותר הוא המחיר- אל תתפתו לקניית שמנים זולים, המשמעות היא איכות נמוכה. הדוגמא הכי קיצונית היא שמן אתרי נרולי. זהו שמן המופק מעלי הכותרת של עץ החושחש. תוך שעתיים מזמן הקטיף יש להפיק את השמן. מ- 100 ק"ג של עלי כותרת מפיקים 1 מ"ל= 20 טיפות שמן אתרי, ולכן,ערכו של 10 מ"ל שמן אתרי נרולי הוא כ- 1200$!!!! אם הגעתם לחנות ומוכרים שם נרולי במספר שקלים, דענה שזה אינו שמן אתרי טהור וטבעי, אלא, חיקוי סינטטי של ריח הנרולי.

 

 שמנים אתריים עשויים להתקלקל ולאבד את יכולות הריפוי שלהם במהלך הזמן. שמנים הדריים עשויים להתחמצן, לאבד את הניחוח שלהם ואת תכונות הריפוי שלהם. לא כל השמנים מאבדים את ערכם עם הזמן, שמנים כגון, פטשולי וסנדלווד, רק משתבחים עם הזמן. בכדי למנוע פגיעה באיכויות הריח ותכונות המרפא של השמנים, חשוב להקפיד לאחסנם בבקבוקי זכוכית כהים, אשר מונעים את חדירת קרני השמש, המזרזות את ירידת ערך השמן. אל תרכשו שמנים אתריים שנמכרים בבקבוקים בהירים, ובוודאי שלא במיכלי פלסטיק. את השמנים יש לאחסן במקום קריר ומוצל (ולא בשמש ישירה).

 

 שמן מינראלי (mineral oil), פרפין, וזלין וכדו' אינם מופקים ממקור צמחי, אלא מנפט, ואינם מומלצים לשימוש בכלל ובפרט לא בתערובות עם שמנים אתריים.

 

 

ארומתרפיה, השימוש בשמנים אתריים ובשמנים צמחיים, הייתה בעבר נחלת בתי המלוכה והשמאנים (מרפאי השבט).

כיום השמנים זמינים לכל דורש ומאפשרים לנו נגישות למתנה גדולה מהטבע;

ריפוי הגוף והנפש בדרך טבעית, ריחנית ויעילה.

 

למאמר בנושא ארומתרפיה בהריון 
לפורום רפואה משלימה בהריון לידה והורות

*רֹתמי (רֹתם קרט) מטפלת ברפואה טבעית.

ארומתרפיה אורגנית ותמציות אֵם, וואטסו watsu, טיפולי מגע, עיסוי בשמנים, טאו שיאצו.

רתמי בעלת ניסיון רב בהתאמת מוצרי ארומתרפיה לנשים הרות, יולדות והטיפול בתינוקות ובילדים.

לייעוץ, שאלות, תגובות, הדרכה, קבלת מוצרים והזמנת הרצאות (מפגשים)-לקבלת רשימת המוצרים להתרשמות כתבו לדוא"ל שלי

604060 6 052

whaletouch@gmail.com

.