הפרעות שינה, עם ד"ר ריבה טאומן 077-7779222

אודותי
הפרעות שינה בילדוּת
ישנוניות בגיל ההתבגרות
קורות חיים
 עמוד הבית  מעבדת השינה  לפורום הפרעות שינה  קליניקה וצור קשר פורום

תנו לישון בשקט! על הפרעות שינה בילדים, מעבדת שינה, וטיפים להקניית הרגלי שינה בתינוקות ובילדים 

באחד הפורומים באינטרנט נשאלה השאלה הבאה: "בתי בת השנה אינה ישנה טוב. היא נרדמת רק תוך כדי נענוע על הידיים או בעגלה, מוכנה לישון רק במיטתנו ומתעוררת למעלה מחמש פעמים בלילה כשתהליך ההרדמה, בכל פעם מחדש, קשה ומייגע. אני עייפה. מה לעשות?".

אחד או יותר מהנתונים המוזכרים נשמע לכם מוכר? אם כך, ברוכים הבאים לעולם החלומות או יותר נכון הסיוטים של רוב ההורים - תינוקות או ילדים שאינם ישנים טוב/שאינם מצליחים להירדם/שקמים מספר פעמים בלילה/שנרדמים רק על הידיים או על הציצי או עם בקבוק/שרוצים לישון רק במיטת ההורים או על ספת הסלון (מחקו את המיותר) ובקיצור, על פי ההגדרה המקצועית - כאלה הסובלים מהפרעות שינה.

סקר שנערך על ידי הקרן הלאומית לחקר השינה בארה"ב העלה כי אצל כמעט 70 אחוז מהתינוקות והילדים הקטנים יש בעיות שינה וכ- 75 אחוז מכל ההורים רוצים לשנות משהו לגבי הרגלי השינה של ילדיהם.

 

מה זה בכלל הפרעות שינה?

"שינה היא מצב פיזיולוגי המורכב משלבים שונים - שינה קלה, שינה עמוקה ושנת חלום", מסבירה ד"ר ריבי טאומן, מומחית ברפואת ילדים וברפואת שינה, רופאה בכירה במכון להפרעות שינה בביה"ח "דנה" ויועצת בנושא הפרעות שינה במסגרת קופות החולים. "השינה שלנו בנויה מחמישה מחזורים בממוצע בלילה כשכל מחזור אורך כ-90 דקות. שינה טובה הכרחית לתפקוד התקין של המוח והגוף כולו. הפרעת שינה היא פגיעה במהלך התקין של השינה אשר יכולה לנבוע מקשיים בהרדמות, קשיים בשמירה על רצף השינה (קיטוע של השינה), הפרעות נשימה בשינה ואף התנהגויות לא רצויות כמו הליכה בזמן שינה".  למעשה, כשתינוק נולד הוא ישן 16 שעות המתפזרות על פני כל היממה בפאזות של שלוש-ארבע שעות. במהלך השנה הראשונה לחייו יש שינוי בדפוס השינה והיא מתחילה להתרכז בהדרגה בשעות הלילה, להיות רציפה יותר ויותר ובמקביל שנת היום הולכת ופוחתת. השינויים בדפוסי השינה תלויים בעיקר בבשלות הפיזיולוגית של המוח, אך יכולים להיות מושפעים מגורמים חיצוניים. ישנם לא מעט קריטריונים להפרעות שינה, אך כשתינוק מגיל שישה חודשים לערך סובל מבעיות הירדמות או בעיות בשינה עצמה, אנחנו, הרופאים, מגדירים זאת כהפרעת שינה".

 

מתי מגיעים למומחה להפרעות שינה בקרב ילדים?

"הטעויות הנפוצות ביותר שעושים הורים לתינוקות קשורות לתהליך ההרדמות כשהביטוי העיקרי להפרעה זו יהיה דווקא התעוררויות רבות ממושכות ותובעניות במהלך הלילה", מסבירה טאומן. "20-30 אחוז מהתינוקות סובלים מהפרעות שינה אולם בעוד שהתינוק מפצה על היעדר השינה שלו בלילה וישן במהלך היום, ההורים אשר אינם יכולים לפצות על חסך השינה שלהם עייפים ומתקשים לתפקד במהלך היום ונדרשים להכוונה ועזרה בהתמודדות עם הבעיה"

 

מהן הסיבות להפרעות שינה?

"הסיבה השכיחה ביותר להפרעות שינה בגיל הילדות המוקדמת היא שנוצרת אסוציאציה (הקשר) אצל התינוק בין תהליך ההרדמות ואובייקט מסוים אשר בהעדרו התינוק לא מצליח להרדם או לחזור לשינה כשהוא מתעורר במקרה באמצע הלילה. האובייקט הזה יכול להיות המגע עם ההורים בעת ההרדמה, שתייה מבקבוק פורמולה, נענוע, הנקה וכל דבר שהתינוק למד להירדם איתו ובלעדיו הוא פשוט לא מסוגל להירדם". בדרך כלל העניין לא מפריע להורים בשלב הראשון, אבל בהמשך הדבר הופך להיות מטרד. התינוק, אשר רגיל לדוגמא להירדם תוך כדי נענוע מתעורר במקרה באמצע הלילה ולא מסוגל להירדם בחזרה מאחר והוא זקוק לאותו נענוע כדי להירדם בחזרה. הדרך היחידה לפתור את הבעיה היא ללמד את התינוק להירדם בכוחות עצמו במיטתו ללא שום אובייקט.

  

מהי השיטה הטובה ביותר ללמד את הילד להירדם לבדו?

"יש המון שיטות וכל מיני גישות. במחקר שפורסם לאחרונה הוכיחו שלא משנה באיזו שיטה המטפל או ההורים יבחרו, העיקר שתהיה התמדה עם אותה שיטה. אף שיטה לא עדיפה על השנייה. חשובה רק ההתמדה ונחישות ההורים".

 

ובכל זאת, אם לא רוצים לענות את הילד ולתת לו לצרוח במיטה עד שיירדם?

"בד"כ הטיפול מתמקד בתהליך ההירדמות. יש ללמד בהדרגה את התינוק להירדם לבד במיטתו בחדרו. הייעוץ הוא אינדיבידואלי לכל תינוק ומשפחתו"

 

באיזה מצב של הפרעות שינה מגיעים למעבדות שינה?

"חשוב להבין שמעבדות שינה אינן מיועדות לכל אחד שסובל מהפרעת שינה", מסבירה טאומן. "הסיבה העיקרית להפניה למעבדת שינה בגיל הילדות היא הפרעות נשימה בזמן השינה. במידה והתינוק ישן, למשל, עם פה פתוח, משמיע רעש נשימתי בשינה (נחירות) או סובל מקושי נשימתי בשינה אנחנו מייעצים לפנות למעבדת שינה". שימו לב! למרות שרב הפרעות השינה בגיל הילדות אינן מצריכות בדיקה במעבדת שינה, הרי שבמידה והילד ישן באופן קבוע עם פה פתוח, משמיע רעש נשימתי (נחירות) בזמן השינה, מתאמץ לנשום בזמן שינה, מזיע או ישן בתנוחות מוזרות, צריכה להידלק נורה אדומה ויש לפנות למעבדת שינה כדי לבדוק האם קיימת בעיה. "הפרעות נשימה בשינה עלולות לגרום להפרעה בצמיחה, הפרעות למידה, הפרעות ריכוז, בעיות התנהגות המחקות התנהגות היפראקטיבית, ירידה בזיכרון ואפילו התפתחות של יתר לחץ דם.".

 

מה עושים במעבדת שינה?  

"במעבדת שינה התינוק ישן במשך לילה שלם כשהוא מחובר לכל מיני חיישנים שבודקים את שלבי השינה השונים, מספר היקיצות וההתעוררויות במהלך הלילה, את זרימת האוויר דרך האף והפה, מספר הפסקות הנשימה והאם הן מלוות בירידה ברמת החמצן בדם או צבירה של דו תחמוצת הפחמן. באמצעות בדיקה במעבדת השינה ניתן לאבחן האם הילד סובל מהפרעת נשימה בשינה. הסיבה העיקרית להפרעת נשימה בשינה בגיל הילדות היא הגדלה של השקדים ואדנואידים (פוליפים או שקד שלישי). הבדיקה במעבדת שינה הינה הכלי המאבחן האובייקטיבי היחיד שקיים היום לבדיקת הפרעות נשימה בשינה. למעשה כעשרה אחוז מהילדים נוחרים בשנתם, אבל רק שני אחוז מהם זקוקים לטיפול. על מנת לדעת מי מהילדים שנוחר זקוק לטיפול יש לבצע את הבדיקה במעבדת השינה.  חשוב לציין שסיבה שכיחה נוספת להפרעות נשימה בשינה היא השמנה. לילדים שמנים יש סיכוי גבוה לסבול מהפרעות נשימה בשינה וכדאי לקחת את העניין בחשבון.  

כלי אבחוני נוסף בהפרעות שינה הוא האקטיגרף. מדובר במין שעון שעונדים על היד (אמה) אשר בודק את תקופות העירות והשינה של הילד. את האקטיגרף הילד עונד בד"כ במשך שבוע עד שבועיים וכך יכול הרופא לקבל הערכה אובייקטיבית על הרגלי השינה שלו ולהתאים לו טיפול.  

 

למה חשוב לישון?

שינה תקינה חשובה לבריאותו של הילד, להתפתחות הקוגניטיבית שלו, למצב הרוח ולתפקוד היומי שלו.

 

שינה מתוקה!

 למרות שישנם תינוקות ששנתם מקוטעת בשל סיבות פיסיולוגיות, מרבית התינוקות זקוקים לשינוי הרגלים ושינוי דפוסי הרדמות התלויים בהורים. חלק מההורים מפתחים טקסים שלמים סביב הרדמת התינוק האורכים שעות ועליהם להרגיל את התינוק להירדם במיטתו. אל תחששו לתת לתינוק לבכות מעט, אולם הזכירו לו שאתם שם כדי לסייע לו במקרה של מצוקה אמיתית.
כך תבנו שגרת הירדמות נעימה ונכונה עבור תינוקכם:

1. שימרו על שגרת השכבה קבועה.

2. הימנעו מהרדמת התינוק על הידיים, תוך כדי שתיית בקבוק, תוך כדי נענוע או נסיעה.

3. דאגו ששגרת ההשכבה תכלול פעילויות מרגיעות כמו האזנה לשירי ערש או קריאת סיפור מהנה.

4. צפייה בטלוויזיה אינה נחשבת לפעילות מרגיעה לפני השינה- אל תחליפו פעילות מרגיעה בצפייה בטלוויזיה.

5. דאגו שחדר השינה יהיה מסודר ושתהיה בו תאורת לילה נעימה ומרגיעה.

6. הקפידו שמועד ההחתלה יהיה בסמוך לזמן הירדמות התינוק. נעים יותר ללכת לישון עם חיתול יבש. 7. זכרו כי תינוק שבע הוא תינוק רגוע. אם תינוקכם מתעורר באמצע הלילה בדקו האם המזון שהוא אוכל לפני השינה משביע אותו.

 

למאמר המלא...


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים