לידה טובה עם מאיה בר-יהלום - הכנה ללידה בגישה הוליסטית

 
פרחי באך בהריון
הנקה
הנקה ורעלנים
 עמוד הבית  למה קורס הכנה ללידה  משכב לידה - מה זה ?  רעלנים והנקה פורום
רעלנים והנקה

רעלנים והנקה

תרגום מאנגלית: מאיה בר-יהלום.

עלוני מידע למטופל דנים רבות בשאלת ההימצאות של חומרים רעילים בחלב אם כיוון שהנושא חוזר ועולה בקביעות כל כמה חודשים באמצעי התקשורת ומרתיע נשים הרות רבות מלהניק את תינוקותיהן וגורם לנשים שכבר מניקות להפסיק להניק.
נראה שאנשי התקשורת לא יודעים להתייחס לנושא נכונה. סביר להניח שלחלקם ישנן כוונות נסתרות ("התינוק שלי לא ינק והוא בסדר גמור"), והם נושאים מטענים משלהם וכך מוצאים דרך לנקום בתומכי ההנקה ולהצדיק בדיעבד את "בחירת ההזנה" של תינוקם. זה כמובן לא מקצועי, אך לא עוצר בעדם. עיתונאים אחרים פשוט מנסים לפרסם את החדשות, בדרך כלל בלי להבין את ההשלכות. למשל, הם לא מבינים שבהתעסקות ברעלנים בחלב אם והכרזה על תחליפי חלב אם כחלופה טובה כמעט כמו המקור, הם גורמים לגל התנגדות להנקה.
למה יש כל כך הרבה מחקרים על רעלנים בחלב אם?
נוצר הרושם שיש מהומה בגלל איכות חלב האם בימינו, שהוא כביכול כל כך מזוהם שכולם מנסים לחקור אותו. אך הסיבה שבגללה חלב האם הפך לנושא למחקרים רבים כל כך היא שחלב אם זמין בקלות ומהווה מקרה פרטי של נוזל אנושי שקל להשיג ולחקור. זאת הסיבה ולא שהמדענים מודאגים בגלל חלב אם דווקא.
האם תחליפי חלב אם טובים כמעט כמו חלב אם?
ממש-ממש לא! זה שכל כמה שנים יצרני פורמולה מוסיפים למוצרים שלהם משהו  שכבר שנים ידוע שקיים בחלב, אך יצרני פורמולה סירבו להכיר בחשיבותו, זה לא אומר ש"הפורמולה החדשה והמשופרת" היא בדיוק כמו חלב אם. לפעמים הפורמולה אכן משתפרת, אך יש לזכור, לנו הרי נאמר שגם לפני הגרסא "החדשה והמשופרת" הפורמולה הייתה גם "כמעט כמו חלב אם"  . זה נכון, למשל, במקרה של חומצות שומן ארוכות שרשרת בלתי-רוויות (DHA ו-AA)  שאמורות להפוך את תינוקכם לחכם יותר (אחת החברות אפילו קוראת לפורמולה שלהם A+, כלומר "מצויין", אך הציון שמגיע לפורמולה זו הוא לכל היותר "מספיק בקושי"). במשך שנים ידועה חשיבות השומנים האלו , אך במשך שנים (לפני שהוסיפו אותם לפורמולות, כמובן) היצרנים, בעידודם של נציגי רפואה רבים, המשיכו להגיד שזה לא חשוב ושאין הוכחות שלשומנים אלו יש השפעה כלשהי (וזה עדיין כך בהצהרת ארגון רופאי הילדים הקנדי על הזנת פגים, 1995). הסיפור "החלב שלנו הוא בדיוק כמו חלב אם" שאחריו בא "הוספנו x לחלב שלנו כך שעכשיו הוא אף יותר דומה לחלב אם" חוזר על עצמו מהמאה ה-19.
והאמת היא כזאת:
כשמוסיפים דבר מה לפורמולה, גם אם באותן כמויות כמו בחלב אם, זה לא אומר שהתינוק יקבל את הרכיב הזה בכמות או באיכות המתאימים  לו. הנה דוגמה טובה: ברזל. חלב אם מכיל מספיק ברזל (יחד עם מאגרי הברזל שהתינוק צובר במהלך ההיריון) כדי לספק את הצורך של תינוק בברזל לשישה חודשים לפחות. כדי לספק את הצורך של תינוק פורמולה צריכה להכיל לפחות פי-6 יותר ברזל מחלב אם, כי הברזל שבפורמולה לא נספג ממערכת העיכול של התינוק  כמו הברזל שבחלב אם.
עדיין קיימים מאות מרכיבים בחלב אם שלא נוספו לפורמולות.
הכרב של חלב אם משתנה מבוקר עד ערב, מיום ליום, מתחילת ההנקה ועד סופה, מיום ראשון עד יום רביעי ועד היום העשירי או יום המאה, כך שלא נוכל להגיד בוודאות מה מכיל חלב אם. זאת אומרת שאי אפשר לשחזר חלב אם כי אין דבר כזה –  חלב אם סטנדרטי. למען האמת, כיוון שלכל אישה חלב שונה במקצת, הרעיון של חלב אם תיקני הופך לחסר משמעות. חלב אם הינו נוזל חי ומשתנה. פורמולה היא תרכובת כימית.
ומה זה אומר?
זה אומר שיש להתייחס לתחליפי חלב כאל תרופה – וזה מה שהם בדיוק, אם חושבים על זה. זה תחליף לנוזל טבעי – חלב אם. התחליף דומה רק בקרוב לנוזל שהוא בא במקומו. ידועות תופעות לוואי של הפורמולה, בטווח קצר, בינוני או רחוק, חלקם מאוד רציניים ואינם הפיכים. במקרים נדירים פורמולה יכולה להציל חיים – אך כך גם תרופות אחרות.
תרופה, כמו שאמר לנו המרצה לפרמקולוגיה בבית הספר לרפואה,  היא רעל עם תופעות לוואי  מועילות. יש חוכמה רבה במשפט הזה. לכן כשהאם מחליטה להזין את תינוקה בחלב מלאכותי במקום להניק, היא לא מונעת מתן רעלנים לתינוק שלה.
למעשה זה מדהים כמה אנחנו סלחניים כלפי תחליפי חלב אם. באף מאמר או תוכנית טלוויזיה שמספרות לנו חדשות על הרעלנים בחלב אם, האם אי פעם, בכל מה ששמעתי או קראתי, דיברו על רעלנים בפורמולה. אכן קיימים רעלנים תחליפי חלב אם. למה כל דבר על אדמות יהיה מזוהם, אפילו רחוק כמו ארקטיקה, אך לא פורמולה? תחליפי חלב אם מלאים במתכות כבדות, כולל עופרת, למשל, בכמויות העולות בהרבה על אלה שבחלב אם. ולמה חומרי הדברה לא יהיו נוכחים בפורמולה? אחרי הכל, הפרות גדלות בסביבה כפרית ששם השדות מרוססים. ופולי הסויה גדלים שם גם. מעניין שאף פעם אי-אפשר לקרוא על זה בעיתונים.
אך רעלנים אינם טובים, לא כך?
לא, הם לא, אבל הנקה עוזרת להקטין את ההשפעה הרעה שלהם. הנה כמה עובדות:
רעלנים מעלים את הסיכון להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן. נכון, אך העובדות מראות שהסיכון לתינוקות יונקים לפתח סוגים מסוימים של סרטן קטן יותר מאשר לתינוקות הניזונים בתחליפי חלב.
יש קשר בין רעלנים לבין תפקוד נוירולוגי ויכולת למידה.
נכון, אך העובדות מצביעות על כך שילדים שינקו מצליחים יותר במבחני אינטליגנציה ומבחנים נוירולוגיים, וככל שתקופת ההנקה הייתה ממושכת יותר, כך הם מצליחים יותר.
יש קשר בין רעלנים למערכת חיסונית.
נכון אך העובדות מראות שלילדים שינקו  מערכת חיסונית טובה יותר ובוגרת יותר מי זו של הילדים שניזונו בתחליפי חלב אם, והיתרון הזה נמשך יותר ככל שתקופת ההנקה הייתה ארוכה יותר.
אז מה עושים?
אם את מניקה את תינוקך, את עושה את הכי טוב לתינוק שלך וכך גם לעולם כולו, לצורך העניין. ההנקה זהו דבר ידידותי לסביבה. תחליפי חלב אם מזהמים את הסביבה. ניתן להשוות הימצאות של החומרים המזהמים בחלב אם לכנריות במכרה פחם. אנו צריכים לדאוג ממה שאנחנו מעוללים לכוכב הלכת שלנו, אבל זה לא אמור לגרום לנו לעודד אימהות להזין את תינוקיהן בתחליפי חלב.
אלון מידע מס' 28 "רעלנים והזנת תינוקות" ינואר 2005
נכתב ע"י ד"ר ג'ק ניומן, ©2005 .
 
 
 
 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים