בלוג פורומים השבוע אינדקס אופנה יוגה גברים וצירים היום שאחרי הצילו צירים תזונה מאמרים חדשות ראשי
 

ריבוזו - מטפחת הקוסם. הצצה ישראלית ראשונה אל האריג האתני רב השימושים: מצעיף לידה, דרך מינשא תינוקות ועד אביזר לבוש פולקלוריסטי

 גרסת הדפסה   
 
מאת: רותי קרני הורוביץ

גללו למאמר בתחתית  העמוד. בסרטונים: קרן פרידמן גדסי רכזת קורס דולות ומדריכות להכנה ללידה בביה"ס אמנות הלידה ומשתתפות הקורס 2010-11 מתרגלות שימוש בריבוסו - טקס סגירת העצמות עבור אשה בפוסטפרטום - לאחר לידה או בסיום תקופת משכב הלידה.

ריבוזו הוא צעיף ארוג מסיבים אורגניים כמו משי, צמר או כותנה והמשמש למטרות נשיות מגוונות, בעיקר במטלות הקשורות באמהות, החל מכלי עזר בלידה דרך נשיאה של תינוקות החל מיומם הראשון ועד שנתיים. לאחר שהוא מספיק לשמש למטלות אלו הוא יכול לשמש ערסל או צעיף, ובמקסיקו, מקור הולדתו, הוא משמש אף כפריט לבוש נשי הכרוך מסביב לכתפיים או כשהוא מגולגל כמעין טורבן-מטפחת על הראש, ויופיע תמיד בריקודי פולקלור.

בהקשר של חדר הלידה ידוע הריבוזו גם בשם `צעיף לידה` והוא מהווה פריט עזר שימושי מאד לדולה, וכדאי לצרפו לתיק העזרים של הדולה. צעיף הריבוזו מאפשר בעצם הארכה לידיה של הדולה במגוון מצבים ותנוחות בהם נדרשת עזרה כזו. גם בן הזוג של היולדת יכול כמובן להסתייע בצעיף ובתנוחות בהן נדרשת עזרה מסיבית, הרי שהוא מוזמן `לקחת את המושכות לידיים`.

דולה הנפגשת עם זוג לפני הלידה, או עורכת עימו הכנה מסודרת לקראת לידה, יכולה להקנות ערך ועניין רב לפגישה, אם תדגים מעט מהשימושים בו והתנוחות שהוא מאפשר. תנוחות רבות שמצריכות בדרך כלל כדור פיזיו או כריות גדולות, יכולות להתבצע בקלות גם באמצעי הפשוט של צעיף הלידה. השימוש בצעיף הינו אומנות הדורשת קשב רב לצרכיה של היולדת באותו הרגע, ובכל זאת ניתן להבין מספר שימושים בסיסיים ולתרגלם כבר בהריון.

הנה מספר דוגמאות לשימוש בצעיף כזה בחדר הלידה:

נשים שהצירים שלהן מורגשים בעיקר בגב, יכולות למצוא הקלה רבה בתנוחת העמידה על שש. בתנוחה זו ניתן לכרוך את הצעיף מסביב לאזור המפשעות, מתחת הבטן התחתונה, כשהדולה עומדת מאחורי האשה, ולמשוך בעדינות את האגן שלה אחורנית ובאלכסון כלפי פינת התקרה והקיר על מנת להאריך את הגב התחתון.

נשים שסובלות מכאב באזור הסימפיזיס פוביס, `אבזם הסחוס` המחבר למטה לפנים את שתי `כנפות` האגן, יכולות להיעזר בתנוחה אנכית של ישיבה או עמידה, כשהצעיף כרוך באזור הבטן התחתונה, הדולה מושכת אותו בעדינות וככל שהיולדת מנחה אותה לאחור ובאלכסון מעלה, כך שנוצרת `קונטרה` חיצונית ללחץ הפנימי שעלול להווצר לעיתים כשהתינוק מתקשה להכנס למצב האופטימלי (צדי) לאגן, וכן הלאה.

בשלב הלחיצות, נשים רבות נעזרות מאד בתנוחת ה`תליה` או בווריאציות שלה המאפשרות הרחקה של כלוב הצלעות מכלוב האגן, ושימוש בשרירים המקלים על ירידתו של התינוק כלפי מטה. בחדרי לידה מסוימים ניתן למצוא עד היום ווים המאובטחים היטב אל התקרה, שאליהם קשור חבל בו נאחזת האשה בשתי ידיה בשלב הלחיצות ו`נתלית` עליו.

הצעיף מחליף את החבל בכך שהוא מאפשר `תליה` של היולדת על צווארו של המלווה שלה בלידה. במצב זה הצעיף, שיש לגלגלו כדי שיקבל צורת חבל הנוחה לאחיזה, מונח כשמרכזו מאחורי העורף של המלווה, ויתרתו לפני החזה של המלווה. היולדת נאחזת ב`חבל` וידיו של המלווה אוחזות בזרועותיה, מאבטחות אותה בזמן שהיא `נתלית על עורפו` לתנוחת חצי כריעה. ניתן גם להשתמש בצעיף כשהוא אינו כרוך סביב צוואר המלווה אלא סביב פרקי הידיים שלו בלבד בקצות החבל שהוא יוצר. בכל מקרה יש לאבטח את התנוחה. להגיע אליה בהדרגה, לשמור על פיסוק יציב בין הרגליים כשהברכיים לא נעולות ולבקש מאדם נוסף לאבטח את המלווה .

וריאציה אחרת היא לכרוך את הצעיף כשהוא מגולגל בצורת חבל סביב ידיות המיטה או ידית אחת בלבד, בהתאם לתנוחה (צד מלא, או גב), ונעזרת בו למשיכות הנגד שהיא מבצעת בזמן הלחיצות.

שימוש נוסף לצעיף הוא עבור נשים הנעזרות באפידורל, ומתקשות למשוך אליהן את הברכיים בזמן שהן שוכבות בשכיבה מלאה על הגב ולוחצות. במקרה זה הצעיף מניחים את הצעיף מאחורי הברכיים הכפופות והמפושקות באויר, והיולדת אוחזת ביתרת הריבוזו משני הצדדים ובדרך זו מקרבת אליה את הברכיים.

טכניקת ריבוזו קלאסית בלידה דומה מאד למשיכת חבל. המלווה אוחז בצעיף המגולגל לפחות שמונים ס"מ מקצהו, כשהיתרה מאובטחת היטב כטבעת כפולה סביב פרק ידו ובקשר, והיולדת אוחזת ומושכת בקצה השני באותה הדרך. חשוב שבנוסף לחבל יתבצע הדבר על מזרון ותוך אבטחה אנושית של אדם נוסף השומר על היולדת לבל תיפול.

אולי כל זה נשמע מורכב, אך ראשית אין צורך להשתמש בתנוחות שאינך מרגישה בטוחה בהן, ושנית כמו כל כלי, גם הריבוזו, צעיף הלידה, דורש למידה ותרגול וכדאי לתרגל את השימוש בו עם דולה נוספת בזוגות.

ולסיום טכניקה נוספת מעולה שמסייעת מאד במצבים השכיחים יותר ויותר לצערנו של `מצג עורף לאחור` או `מצג פנים`. מצבים אלו עלולים להאריך מאד את הלידה ולגרום לה להיות כואבת ביותר עבור האם. הרעיון הוא שניתן לתקן כניסה לא נכונה לאגן, אם משחררים את התינוק ומחזירים אותו לרגע ובעדינות צעד אחד אחורנית. הדברים אינם מובאים כעצה או הוריה או התוויה לטיפול על ידי הקוראות והקוראים אלא לידיעה בלבד, כמו גם כל פריט מידע אחר בניוזלטר ובאתר ראו תקנון ותנאי שימוש.

מכל מקום, העניין הוא כזה. לאחר שזוהתה הבעייתיות ומניפולציות אחרות לא סייעו, מבקשים מהאישה להניח את ראשה על המיטה, כשהישבנים גבוה באוויר. מחליקים בעדינות את האריג מתחת לבטנה נמוך ככל שאפשר באזור המפשעות, כששני המלווים מצדיה, מעט מאחוריה, פונים אל הישבן שלה. כל אחד מהמלווים אוחז באריג בקצהו ובעדינות מנענעים את התינוק ומעודדים אותו לצאת מהאגן ולבצע את הסיבוב כפי שצריך, כלומר להכנס לאגן כשפניו אל עצם האגן הימנית של האמא. אם האמא מרגישה צורך בכך היא יכולה לנענע את האגן קדימה ואחורה במטרה לסייע לתינוק להשתחרר מהכניסה הלא נכונה ולהתברג בפעם השניה כראוי. בכל מקרה התנועה והמניפולציה הן עדינות מאד ולא מתבצעות באופן שיכול להיחשב מניפולציה מזיקה או פולשנית. הרעיון הוא בהכוונה ובתיקון עדינים שאם היו נעשים ללא כוונת עזרה לסיבוב יכלו בהחלט להוות תמיכה עדינה וסבירה בגוף היולדת בזמן צירים.


טרנסקריפציה של סדנת ריבוזו למקצועני לידה של מיילדות היום, תמלול מלא של סדנא
 

*רותי קרני הורוביץ היא ראש ארגון הגג של המקצועות הסב-לידתיים בישראל, מנהלת ביה"ס אמנות הלידה להכשרת דולות ומדריכות להכנה ללידה, דירקטור CAPPA-Israel, מנהלת אתר דולות – אמנות התמיכה בלידה, מנהלת אתר לידה – אמנות הלידה, ממקימות תנועת נשים קוראות ללדת ומחברת הספר והתקליטור אמנות הלידה – הכנה מנטאלית מטאפיזית להריון, לידה והורות' הניתן להורדה חינם באתר לידה – אמנות הלידה
 

 
 

הרשמה לניוזלטר

קבלו עדכונים והטבות
כל ראשון לחודש למייל
דואר אלקטרוני
שם
 
לגיליונות קודמים
לאינדקס לידה - הגדול במדינה
כל הזכויות שמורות לאמנות הלידה © יצירת קשר     תקנון ותנאי שימוש