פורום השבוע אינדקס אופנה יוגה גברים וצירים היום שאחרי הצילו צירים תזונה מאמרים חדשות ראשי
 
13/5/2004 14:03 נני מאת:
דברים שאת חייבת לדעת לפני שאת יולדת בבית - f,cv כותרת:
http://www.ynet.co.il/Ext/Comp/ArticleLayout/CdaArticlePrintPreview/1,2506,L-2915507,00.html

10 דברים שאת חייבת לדעת לפני שאת יולדת בבית


איך בוחרים מיילדת ביתית, מי צריך להיות נוכח בזמן הלידה, ולמה בכל זאת עלייך להתאשפז בבית החולים בתוך 24 שעות מהלידה? עשרה דברים שכל אישה היולדת בבית חייבת לדעת
קטי קמחי


מזל טוב, אתם בהריון. אם לא די בכל ההחלטות החשובות שעוד תצטרכו לקבל, ובכל העצות מכל העולם ואשתו שעוד תצטרכו לסנן, נוספה לכם בשנים האחרונות התלבטות נוספת - היכן ללדת. האם בבית חולים קר ומנוכר, שבו עושות את זה כמעט כולן, או בבית, באווירה שתתאים לכם.



למען אלו שבחרו באפשרות הביתית, ליקטנו בעזרתן של המיילדות המוסמכות, שיין ברנר ושרה'לה שפס, עשרה דברים שכדאי לדעת.



1. למי מתאימה הלידה בבית?



מבחינה פיזית - אשה היולדת בבית חייבת להימצא בסיכון נמוך: אינה סובלת מסוכרת הריונית, מרעלת הריון, ממחלות כרוניות או מממצאים שעלולים לסכן אותה בלידה.

מבחינה נפשית - רצוי שליולדת תהיה מודעות עצמית וגופנית גבוהה, מוטיבציה גבוהה ללידה טבעית ללא משכך כאבים, ובן זוג תומך ומשתתף בתהליך.



2. האם צריך בכלל מיילדת?



כן. אמנם לידה היא תהליך טבעי ובריא שגוף האשה מיועד לו, אבל עדיין מומלץ ללדת בבית בנוכחות איש מקצוע מתאים - מיילדת שזו מומחיותה, או רופא שלידה כזו תואמת את השקפת עולמו. הסיבה פשוטה: בטיחות. גם אם את נמצאת בסיכון נמוך, עלולות להתעורר בעיות במהלך הלידה: לחץ דם גבוה, ירידת מים ממושכת, דימום תוך רחמי וכו'. אם כן, לא די בעובדה שהבעל שלך עבר קורס חובשים והשכנה למדה החייאה במד"א.



3. איך בוחרים מיילדת?



בזכוכית מגדלת. רצוי לבחור מיילדת מוסמכת (אחיות המוסמכות ליילוד אחרי קורס מיוחד של משרד הבריאות, בעלות תעודה המאפשרת להן ליילד בבית לפי חוק), או מיילדת בעלת ניסיון רב בלידות בית ובטיפול במצבי חירום. ישנן בארץ מיילדות בעלות ניסיון רב, שרכשו הסמכה בחו"ל, אולם אין להן תעודה רשמית של משרד הבריאות. רצוי להיפגש עם כמה מיילדות ולהחליט על פי הכימיה שנוצרה. חשוב לשאול את המיילדת איך היא מתפקדת במקרי חירום שונים, ומתי היא מחליטה להעביר לבית החולים (איך היא מגדירה למשל, ירידת מים ממושכת, איך היא מטפלת בזה, מה היא עושה כשהשליה לא יוצאת, מה תעשה עם יולדת שעברה את תאריך הלידה בשבועיים וכו').



רצוי לבחור מיילדת שמלווה את היולדת לפני הלידה ומשקיעה בהיכרות במהלך ההריון. כדאי לברר אם היא מגיעה לביקור אחרי הלידה, ואם יש לה קשר עם בית החולים הקרוב. אם הלידה עוברת לבית החולים, יש לברר אם המיילדת מצטרפת, ועד כמה היא מחויבת לתהליך כולו.



נוסף על כך כדאי לבקש המלצות מיולדות אחרות, ולברר את כל תנאי התשלום (אם הסכום כולל מע"מ, מתי הוא משולם, ומה קורה אם היולדת בוחרת לבטל וברגע האחרון ללדת בבית חולים).



4. האם לעבור בדיקות?



נשים הבוחרות ללדת בבית אינן מחויבות לבדיקות אולטרסאונד שגרתיות, אולם חיוני לבצע ספירת דם בשלבים האחרונים של ההריון כדי לדעת את רמת ההמוגלובין. יולדת שההמוגלובין אצלה נמוך מ-10, לא תוכל ללדת בבית.



מיילדת המלווה את ההריון אחראית למעקב טיפת חלב, הכולל בדיקות לחץ דם, הערכת משקל ובדיקות כלליות. באחריותה לוודא כי יולדת שבחרה לא לבצע מעקב הריון רפואי מבינה את משמעות הדבר.



5. באיזה בית ללדת?



לרוב בבית היולדת. אבל אם מסיבות שונות זה לא מתאפשר (שכנים בעייתיים, קומה חמישית בלי מעלית, מרחק רב מבית החולים וכו'), אפשר ללדת אצל אמא או אצל חברים טובים. לפעמים המיקום בתוך הבית משתנה במהלך הלידה: האשה מסתובבת מחדר לחדר עד שהיא מוצאת את המקום שנוח לה: חדר שינה, אמבטיה, סלון וכו'. שורה תחתונה: כל מקום מתאים, בתנאי שיהיו בו תנאי ניקיון בסיסיים וטווח מרחק סביר מבית החולים (עד חצי שעה).



6. איך מתכוננים?



טכנית: לכל מיילדת יש רשימה אישית. לרוב מדובר בחיתולי פלנל, בבגדים ובחיתולים חד-פעמיים לתינוק, באלכוהול לטיפול בחבל הטבור, בבקבוק חם, בתאורה טובה ובמקור לקירור ולחימום.



לאווירה כדאי להכין מוזיקה, ריחות, וכל דבר נוסף שיכול להנעים את התהליך.



פיזית: נוסף על המעקב לאורך ההריון מומלץ ללמוד את עיסוי הפירנאום (חיץ הנקבים) כדי להגמיש ולרכך את האזור, כך שיימתח ולא ייקרע במהלך הלידה. כמו כן פעילות גופנית במהלך ההריון מחזקת את הגוף לקראת הלידה.



נפשית: לפני הלידה תצטרכי לעבור תהליך הכנה עם בן זוגך והמיילדת. חשוב לשוחח הרבה ולשתף את החברים, הקרובים ובן הזוג בכל מה שקשור לפחדים, לחששות, לחלומות, לתקוות ולפנטזיות.



סביבתית: כדאי להקיף את עצמכם בחברים ובבני משפחה התומכים ברעיון הלידה בבית, ולהתרחק מ"נשמות טובות" וסיפורי האסונות שהן רוצות לתרום לכם.



7. מי נוכח בלידה?



מי שרוצה. חשוב שתבחרי את המשתתפים בלידה על פי מידת התמיכה שהם יוכלו להעניק לך נפשית ופיזית. חשוב שנוסף על בן הזוג והמיילדת יהיו אחות או חברה טובה שיוכלו לסייע ולתמוך בשעת הצורך. נשים רבות בוחרות לצרף דולה - תומכת לידה מקצועית. רצוי לבחור מישהי שיש לה קשר אישי מוקדם עם היולדת.



8. מתי לנסוע לבית החולים?



כשהתהליך אינו מתקדם באופן תקין בבית, או כשנשקפת סכנה לאם או ליילוד, מסיימים את הלידה בבית החולים. לחץ דם גבוה, סוכרת הריונית, דימום רחמי או דופק לא תקין אצל היילוד - כל אלה הם סיבות מספיקות למעבר לבית החולים. גם לאחר הלידה, אם נוצרים קריעה גדולה אצל היולדת או שטף דם גדול, או היילוד סובל מבעיות נשימה, יש לפנות לטיפול ולמעקב בבית החולים.



9. מתי לרשום בבית החולים?



לצערן של היולדות בבית, יש לפנות לבית החולים בתוך 24 שעות משעת הלידה ולהתאשפז למשך 12 שעות כדי לקבל את מענק הלידה מהביטוח הלאומי. לאלה שמוכנות לוותר על המענק - מכתב מהמיילדת או אישור מרופא ילדים שבדק את התינוק מספיקים לרישום הילד במשרד הפנים.



10. ומה קורה אחר כך?



ראשית, מזל טוב. ישנן מיילדות שמגיעות יומיים אחרי הלידה כדי לבדוק את האם והיילוד ולוודא שתהליך ההחלמה וההבראה תקין. אם המיילדת אינה מספקת שירות מסוג זה, רצוי להגיע לבדיקה כללית אצל רופא ילדים ורופא נשים. כמו כן, מאחר שאין אפשרות להתפנק יומיים בבית חולים, כדאי לבקש מכל מי שרק מוכן שידאג לארוחות מוכנות, ולא להתבייש לבקש עזרה בכל הסידורים היומיומיים ובאירוח אלה שלא מוכנים לוותר. המיילדת שרה'לה שפס מוסיפה: "אני מכינה מודעה לתלייה על הדלת המבקשת להמעיט בביקורים, ומהמבקרים - לשטוף כלים, להביא ארוחות ולהציע עזרה. אני חותמת את שמי למטה כדי להבטיח שאני כאן בתפקיד המכשפה". /



האשה והחיה



האנתרופולוג נילס ניוטון חקר את הרגלי הלידה של נקבות יונקים ומצא שהן מעדיפות מקומות פרטיים, חשוכים וקטנים ללידה. כל הפרעה גורמת לתגובת "ברח או הילחם", והלידה נפסקת. גם נקבות בני האדם מגיבות באופן דומה. כדי שהלידה תתקדם היטב, עליהן להרגיש נינוחות, מוגנות ובמקום בטוח ומוכר. כשהאשה יולדת במקום שאינו מוכר לה, עם אנשים זרים, רמת החרדה שלה עולה, גופה מייצר אדרנלין שהוא נוגד הורמוני לידה, וקצב הלידה מואט או לעתים נעצר כליל.



גם לרגשות האשה יש חשיבות עליונה הן לתהליך הלידה והן לתחושותיה כלפי עצמה לאחר מכן. כאשר האשה חווה תחושות של חרדה, כישלון, השפלה או זלזול בלידה, תהיה לכך השפעה גדולה על ביטחונה העצמי לאחר מכן. לעומת זאת, כאשר בתהליך הלידה היא מקבלת תמיכה, עידוד וחיזוקים, יגבר ביטחונה העצמי והיא תרגיש טוב עם עצמה.



האמהות המייסדות



נושא לידות הבית עלה לסדר היום בעיקר בזכות תנועת "נשים קוראות ללדת למען חופש בחירה בלידה", שהוקמה במרץ 2001. התמריץ להקמתה היה סגירת בית החולים "משגב לדך" בירושלים, ותחושה של נשים שבישראל אין יותר מקום המכבד את רצון היולדת ומאפשר לה לבחור את המלווים, את אופן הלידה ואת אופן הטיפול בתינוק לאחר הלידה. קבוצת המייסדים פועלת למען תיקון חוק מענק לידה והשגת תמיכה שווה גם ליולדות בבית, וכן לאישור פתיחת מרכזי לידה בישראל.



מידע נוסף אפשר בדואר האלקטרוני של הארגון



כמו כן, ניתן לקבל מידע ב"דרך אם", סניף פרדס חנה: 04-6272172




תוכן התגובה:


תגובות נוספות
13/5/2004  12:57 פרוייקט אמא'לה אמא'לה - הזמנה להריוניות - מירי2
13/5/2004  13:03 אופס מירי אני לא מאמינה כמה שגיאות עשיתי. - טלי תקומי
13/5/2004  13:09 מחכה שתקראו לי להתפקד. - ורד שלשחר
13/5/2004  13:39 קראתי והתרגשתי. כל כך חבל שהפרוייקט לא היה קיים כשאני ילדתי. שמחה מאוד שהוא יעזור ליולדות חדשות. זו יוזמה מקסימה בעיני בהצלחה בהמשך הדרך (ל"ת) - עידית של שחר
13/5/2004  13:40 מירי2 חבל שלא היה לי אותך כשילדתי, את מקסימה (ל"ת) - רומי
13/5/2004  13:43 o.tבנושא קקי או יותר נכון אין קקי - רומי
13/5/2004  14:04 התכוונתי להוסיף שזו כתבה. נלחץ בטעות על אנגלית... (ל"ת) - נני
13/5/2004  14:23 מירי2, אכן נשמע מרגש לתומכת לא פחות מאשר ליולדת. מחכה לעבור את החוויה בעצמי. (ל"ת) - שירין
13/5/2004  18:07 אתן מקסימות!! - נועה
13/5/2004  20:16 הי!!!! - קרן (אחרת)
13/5/2004  20:18 ומשהו לתומכות שלנו, - קרן (אחרת)
13/5/2004  23:08 QQQQ לרומי - תמרה
14/5/2004  13:43 מירי - קראתי והתרגשתי. מחכה לתורי (ל"ת) - ורד
15/5/2004  11:19 על פגישת התמיכה הראשונה עם מירי - ע'
15/5/2004  12:03 ל-ע' - נעמה
15/5/2004  15:17 ממש מחמם את הלב - ורד ג.
15/5/2004  18:46 לע'- מזל טוב מכל הלב! ולמירי , מדברייך אכן נשמע שהקבלה הגדולה ביותר היא הנתינה! יישר כח! (ל"ת) - יעלה
20/5/2004  01:09 לנעמה - ע'


   
 

כל הזכויות שמורות לאמנות הלידה © יצירת קשר     תקנון ותנאי שימוש