פורום השבוע אינדקס אופנה יוגה גברים וצירים היום שאחרי הצילו צירים תזונה מאמרים חדשות ראשי
 
17/5/2009 20:25 עוד מעט מאת:
מירוץ סמכויות, בי"ד רבני, בי"מ למשפחה, גישור כותרת:
אני מצטערת שאין לי כ"כ זמן עכשיו אז אני מעתיקה לך כאן משהו שכתבתי פה פעם לגבי גישור לגירושין ולגבי מירוץ הסמכויות בין הערכאות = ביה"ד הרבני ובי"מ למשפחה.
השורה התחתונה היא: תעשי הכל, הכל, הכל כדי לא להגיע לבית הדין הרבני, ואם זה אומר להיות הראשונה שהולכת לבית משפט למשפחה ומסתכנת בזה שהוא "ירתח" - אז זה מה שעלייך לעשות, אחרי התייעצות דחופה ביותר עם עורך דין כמובן (אבל התייעצות באמת דחופה - דברי עם אחד שעוסק בדיני משפחה ותאמיני לי הוא ילחיץ אותך על הדחיפות יותר ממני ובצדק). עדיף שבעלך, בר תקנה ככל שיהיה, ירתח, מאשר שאת תחטפי כווייה רצינית, ולאשה שמגיעה לבית הדין - זה מה שהולך לקרות. (סליחה, אני לא מתכוונת להתנפל עלייך... אבל זה המצב.)

טוב אז הנה מה שאז כתבתי פה

******בי"ד רבני ובית משפט למשפחה בגירושין*****
לדעתי לא כדאי לעשות דבר בלי להתייעץ עם עו"ד בעיקר כשילדים מעורבים, בכל אופן הענין של דחיפות לפתוח תיק בבית משפט הוא כזה (אם אני טועה במשהו אשמח שיתקנו אותי כי לא התעסקתי בזה כבר כמה זמן...) -

בגירושין יש כמה עניינים: חלוקת רכוש, מזונות אשה, מזונות ילדים, משמורת וכו' וכמובן עצם הגט.

לגבי עצם הגט היחיד שמוסמך לפסוק דהיינו להכריז שאת גרושה, לשנות לך את הסטטוס, הוא בית הדין הרבני.

לגבי השאר, מוסמכים לפסוק גם ביה"ד הרבני וגם בי"מ למשפחה. מה שקובע מי משני המוסדות האלה יחליט, הוא איפה נפתח תיק קודם. אין מה לומר, זו שיטה מפגרת אך זה המצב. כלומר, את יכולה להחליט למי מהם לפנות וזה בעצם מה שייקבע מי מהם ידון - זה שהתיק נפתח אצלו. זה נותן לך כוח אך גם מחייב לפעול מהר (אחרי שבדקת עם עו"ד!).

אם פנית לביה"ד הרבני וביקשת מה שנקרא "כריכה" לכרוך את כל הנושאים יחד עם הדיון בגט, אז בית הדין הרבני קונה סמכות לדון בכל מה שקשור לגירושין בנוסף לגט.

אם פנית לבי"מ למשפחה והתיק נפתח שם, אז בעצם את נתת לו סמכות לדון בהכל, את הגט תקבלי עדיין רק בבית הדין הרבני אבל תצטרכי להגיע לשם רק אחרי שהכל הכל הכל כבר נסגר וקיבל פסק דין (בהסכמה או לא) בבי"מ למשפחה.

הבעיה - מה שנקרא "מירוץ הסמכויות" - שמי שפונים אליו ראשון מקבל סמכות לדון. כיון שלאשה יותר כדאי שהכל יידון בבי"מ למשפחה ולגבר יותר כדאי ברבני, זה הופך למירוץ שבו מי שפותח תיק ראשון, "מנצח" כי הוא בעצם קבע איפה ידונו כל העניינים שלכם. חשוב להזדרז ולהיות הראשונה שפונה לבי"מ (או לרבני כמובן אם כך תחליטי). ברגע שפתחת תיק בבי"מ למשפחה אז הגבר כבר איחר את המועד לבקש כריכה מבית הדין הרבני, הם עדיין יהיו הכתובת לעצם הגט אך לא לגבי כל השאר, כי הסמכות לגבי זה כבר ניתנה לבי"מ למשפחה מעצם זה שפתחת שם תיק וכבר אי אפשר לקחת ממנו את הסמכות. ואותו דבר להיפך: אם הגבר כבר פנה לביה"ד הרבני וביקש כריכה, אז מאוחר מדי - את לא תוכלי כבר לבקש לדון בזה בבי"מ למשפחה. (אם הגבר ממש רשלן ופנה לרבני בלי לבקש כריכה אין לך בעיה אבל הסבירות שזה יקרה היא אפס.)

בגלל העסק הנ"ל צריך להזדרז כדי שלא תאחרי והוא ישיג אותך ויפתח תיק ברבני ואז כבר לא תוכלי לפנות לבי"מ למשפחה.

ועוד דבר קטן, מעבר לסחבת הרגילה והעקשנות המעצבנת להגיע לשלום בית בכל מחיר, הדיינים בביה"ד הרבני כולם גברים כולם דתיים מבוגרים, לעיתים קרובות אין להם בכלל השכלה משפטית, הם בקיאים רק בהלכה היהודית ואינם ידועים כפמיניסטים גדולים. לכן ובגלל הכוח של הגבר בדין היהודי, שאי אפשר לכפות עליו לתת גט והוא צריך להסכים מרצונו, ובגלל הנטיה הכללית של ההלכה ובעיקר של הדיינים לטובת הגבר, לדוגמה רואים מאוד שונה אישה שעזבה את הבית לעומת גבר שעשה אותו דבר, אז זה די גרוע לאישה לדון שם בחלוקת הרכוש וכל זה ולגבר יש אפשרויות לסחטנות. לכן כדאי באמת להזדרז.

אבל - שוב, לא הייתי עושה שום דבר לפני התייעצות עם עו"ד, לפני שעושים חשוב מאוד לדעת בדיוק מה את עושה ואת כל המשמעויות.

*********גישור לגירושין******
זה לא במקום ייעוץ מקצועי, וממש לא מנסה לשכנע אלא רק להסביר כמה נקודות חשובות לדעתי שעלו כאן.

המאפיין המרכזי של הליך הגישור (לכל דבר אגב - לא רק לגירושין) הוא שהגישור נעשה בהסכמה. המשמעויות הן אלה:

1. בבי"מ ההחלטה נכפית על הצדדים בצורת פסק דין. בגישור ההחלטה מתקבלת בתנאי של הסכמת הצדדים וללא הסכמתם, גם אם קשה ומסובך להם להגיע להסכמה, אין הסכם.

2. בכל שלב של הגישור יכול כל צד להפסיק את ההליך ולפנות לבית משפט. כלומר העובדה שהתחלתם בגישור ממש לא מחייבת אתכם לסיים בגישור.

3. גישור הוא מהיר פי כמה מבי"מ שיכול לארוך שנים. (מזונות זמניים כן אפשר לקבל יחסית מהר בעיקר אם את נשארת עם ילדים קטנים).

4. בגלל ההסכמה, בגישור הכל הרבה יותר גמיש, בד"כ אין דיני ראיות, ואפשר לעשות כל מה שמוסכם על הצדדים פחות או יותר (כל עוד חוקי כמובן).

5. המגשר לא כפוף לתקדימים, ובכיוון ההפוך - כאשר המגשר עובד הוא לא צריך לחשוב איך ההסכם שלכם ישפיע על החלטות עתידיות ועל זוגות שיבואו לפניו בעתיד, כי ההסכם הוא רק ביניכם. לפסק דין של בי"מ יש יותר משמעות ציבורית , הוא מתפרסם (בלי שמות כמובן), עו"ד בתחום יכירו אותו והשופט יודע שמחר יבוא זוג אחר ויצטט לו את מה שהוא פסק אתמול ויבקש פסיקה דומה וכך הלאה, ולכן האחריות שלו לפסיקה במקרה הספציפי היא מעבר למה שבין שני בני הזוג בלבד. לפעמים זה פועל לטובתך ולפעמים לא, אך צריך להיות מודעים לכך.

6. מאוד מאוד משמעותי לדעתי וזה אני אומרת באחריות מלאה - מגשר אפשר לבחור. שופט זה עניין של מזל, או חוסר מזל. לשופטים יש כל מיני תפיסות עולם, נטיות אישיות, ניסיון חיים, שמשפיעים על הפסיקה שלהם וכשאת פונה לבית משפט אין לך מושג לאיזה שופט תפלי.

7. גם אחרי שכבר יש תיק בבי"מ ניתן להשהות את הדיון בו ולפנות לגישור (ובי"מ תמיד יעדיף אפשרות זו מאשר לעשות את העבודה בעצמו).

8. האם מוכר לך הנושא הקריטי של מירוץ סמכויות בין בי"מ למשפחה לביה"ד הרבני הזוועתי? חשוב מאוד להכיר את הנקודה הזו! אני אוכל לתת הסבר ממש שטחי אם את רוצה או שתעשי חיפוש בגוגל.

ושוב חוזרת: זה לא במקום ייעוץ מקצועי!! אלא רק טיפה בים המידע שעלייך להכיר כדי למזער נזקים לך ולילדים.

***עוד לגבי עלויות בגישור******
כי נאמר פה שגישור כאילו עולה פחות כי בבי"מ יש עו"ד לכל צד. אז ככה: גישור עולה פחות כמעט תמיד כי הוא נמשך פחות זמן. אבל חשוב לדעת שגם בגישור לפחות כשמדובר בגישור לגירושין בד"כ כל צד נעזר בעו"ד משלו, כך שאת החלק הזה זה לא חוסך. (למשל עו"ד מייעץ למה כדאי להסכים, מה הזכויות לפי חוק שיהיה לא חכם לוותר עליהן במסגרת הסכם הגישור. גישור זה משא ומתן לכל דבר פלוס צדדים רגשיים חזקים). כך יוצא שכל אחד משלם לעו"ד שלו הן על הייעוץ והן על הזמן שעוה"ד נוכח יחד איתו בפגישות עם המגשר (אם הן מתקיימות בנוכחות עו"ד מה שלא חייב להיות) ובנוסף גם מתחלקים בתשלום למגשר. המגשר עולה כסף רב, המגשרים הזולים עולים "רק" 200-300 דולר לשעה (עלות שמתחלקת בין שני בני הזוג). לשופט כמובן שלא צריך לשלם (כי משלמים את המשכורת שלו כל חודש דרך מס הכנסה :)). אבל - היתרון בכל הוא שבגלל שכל דקה של המגשר עולה כסף, זה הרבה פעמים מדרבן את הצדדים להגיע להסכמה ולא להתעקש סתם.

***********


תוכן התגובה:


תגובות נוספות
17/5/2009  18:59 פני לנעמת - תיתי רופאת שיניים
17/5/2009  20:27 קראתי שוב את שאלתך ונראה לי שמה שאמרתי כבר ידוע לך לפחות בחלקו אז צר לי שלא יכולה לעזור יותר (ל"ת) - עוד מעט


   
 

כל הזכויות שמורות לאמנות הלידה © יצירת קשר     תקנון ותנאי שימוש