פורום השבוע אינדקס אופנה יוגה גברים וצירים היום שאחרי הצילו צירים תזונה מאמרים חדשות ראשי
 
19/4/2013 22:52 דרורית אמיתי-דרור מאת:
איך מוצאים מטפלת טובה / דרורית אמיתי-דרור כותרת:
, יש דבר כמו "מטפלת טובה". כל הכלים כדי למצוא אותה
(ראיון שנערך איתי במסגרת הרצאה שנתתי בנושא חיפוש מטפלת ב"דיאדה". לא אחראית על הניסוחים והעברית...).


אז מהי, בעצם, המטפלת הטובה? מי תדע להעניק לתינוק שלכם ביטחון ורוגע, להיות "אתם" בעבורו, בלי לתפוס את כל המקום בלבו? האם מטפלת טובה היא צעירה ו"ממושמעת" או אולי מבוגרת ומנוסה? האם מטפלת טובה היא קרובת משפחה או שעדיף לבחור דווקא במטפלת לא מוכרת, שאין לה "דעות" על דרך הגידול שבה בחרתם?
הכנסת אדם זר הביתה קשה לכל זוג הורים בכל משפחה. לפעמים לא קל להכניס הביתה אפילו מנקה... על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במטפלת בשביל הדבר היקר לכם ביותר בעולם. לפניכם כמה עצות לבחירת מטפלת שיעזרו לכם לעשות את הדרך.

1. קודם להחליט, ואז לחפש: ההחלטה מי המטפלת המתאימה לכם מתחילה בהחלטה אחרת: האם באמת אתם בשלים להכניס אדם אחר הביתה? יש מקרים שבהם אין ברירה, ועליכם לחזור לעבודה. אבל בדקו מראש את כל האפשרויות שעומדות בפניכם (האם זו יכולה להיות סבתא? מה בנוגע למשפחתון?), ושאלו את עצמכם מה מתאים לכם, איך אתם תרגישו יותר נוח. רק אחרי שהכול יהיה ברור לכם – צאו לדרך.

2. רשימת הדברים שעליהם לא תתפשרו: כל ההורים מחפשים אחרי המטפלת המושלמת... אבל כשם שאין אימא מושלמת, כך גם אין מטפלת כזו. וכשם שאנו אומרים שהאם צריכה להיות "טובה דיה" (כך על פי ויניקוט), גם המטפלת צריכה להיות כזו. מצד שני, ישנם דברים שעליהם אתם לעולם לא תתפשרו. הם אישיים! והם אינם דומים לאלו של הורים אחרים. אולי אצלכם המטפלת חייבת להסכים לכך שתשא את התינוק עליה במנשא, בתנועה ולא בעגלה? אולי אצלכם מקפידים מאד על האכלה בהתאם לצרכי התינוק? אולי חשוב לכם לוודא שהמטפלת מבינה מספיק בשלבי ההתפתחות של התינוק, על מנת לדעת לעזור לו? רשמו את הדברים ההכרחיים (והם לא רבים!), וגשו לשלב החיפוש אחרי שחיפשתם קודם כול בתוך עצמכם...


3. תיאום ציפיות בין בני הזוג. חשוב לתאם ציפיות ביניכם עוד לפני שהמטפלת באה: ממה כל אחד חושש? מה יעזור לכל אחד מכם כדי לפתור את החששות? כיצד אתם יכולים לעזור זה לזה? אם אתם מתקשים לעשות זאת בעצמכם, מומלץ מאד לפנות לייעוץ. לעתים, אפילו פגישת יעוץ ממוקדת אחת או שתיים, יאפשרו לכם להגיע להחלטה מתואמת והרמונית.

4. מטפלת היא דבר קבוע: דבר אחד שמומלץ מאד לא להתפשר עליו הוא הקביעות. בשנת החיים הראשונה, הילד זקוק לטיפול יציב ואישי. במידת האפשר, כדאי לבחור בעבורו דמות מטפלת קבועה, שכן מרגע היוולדו יכול התינוק להבחין בין אנשים על פי קולם וריח גופם. חשוב מאד שכבר בשיחה הטלפונית תגדירו את לוח הזמנים שבו מדובר, ותדרשו התחייבות להישאר לפחות לתקופה מסוימת.

5. פחדי נטישה ומטפלות: אם תינוקכם קטן, בערך עד גיל שמונה חודשים, קשיי הפרידה שלו יהיו קטנים יותר, (לא שלכם, כמובן). יש לו יכולת להסתגל במהירות למטפלת ולהפוך אותה לדמות מוכרת ובטוחה. בסביבות גיל שמונה-עשרה חודשים מבשיל מנגנון של היקשרות אצל התינוק, ואז מופיעים גם פחדי נטישה, חרדות זרים ועוד. מנגנונים אלה מקשים על קליטת מטפלת (אם כי זה כמובן אפשרי). כלומר: אם תינוקכם בן עשרה חודשים, ואתם שוקלים לשכור מטפלת לארבעה-שישה חודשים, אולי כדאי לשקול שוב: הקליטה לא תהיה פשוטה, וגם הזמן קצר יחסית.

6. שימו לב לדעות קדומות. לכולנו יש סטראוטיפים ודעות קדומות. כאשר מראיינים מטפלת, דעות אלה עלולות להכשיל אותנו. האם מטפלת שמנה היא בהכרח מטפלת חמה? האם מטפלת צעירה היא בהכרח מבולבלת ולא תדע מה לעשות? (לפעמים, דווקא למטפלת צעירה עם ניסיון מועט יהיה קל יותר לקבל מכם הנחיות, ולכם − כזוג צעיר − יהיה קל יותר להגיד מה אתם רוצים).

7. מידע אמין. במידת האפשר, מומלץ לקבל מידע אמין ומוסמך על אודות המטפלת שאתם שוכרים. מידע אמין יכול להיות מגוף שעוסק בנושא או מאנשים שאתם מכירים באופן אישי, ושהמטפלת עבדה בביתם. אגב, המלצות כתובות אינן מספיקות. עדיף לנהל שיחת טלפון מקיפה עם הזוג הממליץ, שכן הדברים שחשובים להם אינם בהכרח הדברים אשר חשובים לכם.

8. סמכו על עצמכם. אינטואיציה היא דבר חשוב בכל נושא: אל תסתמכו רק על שאלות ותשובות, אלא הקשיבו לתחושות שלכם. אם אתם מרגישים מבולבלים, ולא מצליחים להגיע למסקנה ברורה, נסו להיעזר בגורמים מקצועיים.

9. חשיבות הפרטים הטכניים. חשוב לברר מראש את כל הפרטים טכניים: לכמה זמן היא יכולה להישאר אצלכם? מה קורה אם במקרה אתם מאחרים לחזור? עד כמה היא גמישה? איך היא מגיעה אליכם (תחבורה ציבורית עלולה להיות בעייתית בלוחות זמנים), ועוד. סכמו עניינים בכתב, ומנעו בעיות בעתיד.

עד כאן סיכום/ראיון של מה שאמרתי לפני כמה וכמה שנים במסגרת הרצאה.

ואני מדגישה שוב את סעיף 8:

זוהי אחת הבחירות החשובות ביותר שאתם עושים למען הילד שלכם ומשמעותה קריטית לאורך שנים, אולי אפילו לאורך כל החיים.
במקרים של קושי מתמשך בקשר עם המטפלת שנבחרה ובמקרחם של הרהורי ספק בלתי ברורים לגביה - לא כדאי לחכות. כדאי להתייעץ עם מישהו מקצועי.
גם במקרים של קושי בעצם מציאת המטפלת המתאימה (לא בענייני קושי טכני באיתור מועמדות - אלא אם יש קושי בעצם בחירת המטפלת מתוך המועמדות) - כדאי לשקול פנייה לעזרה של איש מקצוע. יכול להיות שהקושי איננו טכני - אלא אחר. אולי הצבתם לעצמכם מטרה / אופק לא ריאלי, אולי אתם מתקשים בבחירה מסיבה אחרת, ריגשית וכו'.

במרבית המקרים הבחירה נעשית באופן עצמאי, עם הרבה מחשבה והרבה אינטואיציה - והרבה הרבה השקעה ובירורים.
במרבית המקרים זהו קשר טוב וכל הצדדים נהנים ממנו.

בהצלחה!

דרורית אמיתי-דרור
מומחית לגיל הרך
יועצת להורים ולאנשי חינוך
0522322420



תוכן התגובה:


תגובות נוספות
17/4/2013  18:45 יש לי מישהי בשבילך אולי - רוני ש
17/4/2013  22:36 הי רוני, תודה. האם תוכלי לברר ולחזור אלי? (ל"ת) - בילבי
19/4/2013  11:20 כן, אבדוק (ל"ת) - רוני ש
19/4/2013  14:06 תודה רבה רוני וסופ"ש מצוין (ל"ת) - בילבי
22/4/2013  18:35 אשמח להעביר לך פרטים, זה יכול להתאים לה והיא באמת מקסימה (ל"ת) - רוני ש
23/4/2013  22:18 תודה רבה רוני ! האם תוכלי לכתוב לי לאימייל המצ"ב? - בילבי


   
 

כל הזכויות שמורות לאמנות הלידה © יצירת קשר     תקנון ותנאי שימוש