17/11/2004 10:2
|
פרופ' דולברג, ניאונטולוג בכיר ומוהל
|
מאת:
|
חלב אם לאחר הנקה ממושכת (מעל שנה)
|
כותרת:
|
לפני כשנה וחצי פניתי דרך דפי הפורום לאמהות המניקות תינוקות בני יותר משנה לתת דוגמת חלב לצרכי מחקר. ההענות הייתה מדהימה ותודה לכל האמהות שטרחו ועזרו. באותו הזמן הבטחתי שאפרסם את תוצאות המחקר לכשיהיו. אתמול הוצגו תוצאות המחקר בכנס רופאי ואחיות תינוקות ופגים ולהלן התוצאות:
בדקנו חלב מ 61 נשים, מהן 34 שהניקו למשך מעל שנה ו 27 נשים שהניקו בין 2-6 חודשים. החלב נאסף בהנקה של בוקר והנקה של ערב (ידוע שיש הבדל בהרכב החלב בשעות שונות של היום) וכל דוגמה נשאבה באמצע מחזור ההנקה (ידוע כי יש הבדל בתכולת השומן בין חלב ראשון לחלב לאחר מספר דקות של הנקה).
טווח אחוז השומן בחלב היה בין 2% לבין 28% מנפח החלב. ככל שמשך ההנקה היה ארוך יותר כן תכולת השומן היתה גבוהה יותר. בחלב של נשים שהניקו 2-6 חודשים היה אחוז השומן הממוצע 7.3 לעומת 10.6 בחלב של נשים שהניקו מעל שנה. גם כמות הקלוריות בחלב היתה במקביל גבוהה יותר.
הסיבות לממצא אינן ברורת אם כי התוצאות מפתיעות. קיימת "אמונה" שתוספות החלב כעבור שנה אינן מהוות חלק משמעותי מבחינה קלורית, ואולם, אף כי איננו יודעים כמה חלב יונק התינוק, הרי שהחלב הזה הוא עתיר שומן וקלוריות.
נשארו כמה שאלות פתוחות וביניהן האם הקבוצה שבחרה להניק תקופות ארוכות הינן שונות מבחינה סוציואקונומית מנשים שהניקו פחות זמן? האם המצב התזונתי שלהן שונה? (אגב- לא היו הבדלים מבחינת מסת הגוף בין האמהות בשתי הקבוצות.)
מידע זה איננו מורה על יתרונות או חסרונות של הנקה ממושכת כל כך, אולם התרומה הקלורית של ההנקה בגיל מעל שנה איננה זניחה כפי שחשבנו.
פרופ' דולברג www.babydoc.co.il
|
תוכן ההודעה:
|
תגובות נוספות
|